Общият индекс на цените на производител през юли 2018 г.

...
Общият индекс на цените на производител през юли 2018 г.
Коментари Харесай

Между 3 и 5% поскъпнала продукцията на родните предприятия за година

Общият показател на цените на производител през юли 2018 година понижава с 0.8% по отношение на предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната индустрия - с 8.4%, в преработващата индустрия - с 1.0%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистриран растеж с 1.1%. Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ).

По-съществен спад на цените в преработващата индустрия 3 се следи при производството на съществени метали - със 7.6%, и при производството на мебели - с 0.4%, а растеж е регистриран при: производството на тютюневи произведения - с 1.4%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение, обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм и производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - по 0.5%.

Общият показател на цените на производител през юли 2018 година нараства с 4.7% в съпоставяне със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е записано в преработващата индустрия - с 5.2%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.7%, и в добивната индустрия - с 3.1%.

В преработващата индустрия по-съществен растеж на цените се следи при: производството на съществени метали - с 5.7%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 5.6%, и обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 5.3%. Намаление на цените е записано при производството, некласифицирано другаде - с 1.7%, както и при производството на тютюневи произведения - с 0.6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2018 година остава на нивото от предходния месец. Нарастване на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%, а понижение - в добивната индустрия - с 5.7%, и в преработващата индустрия - с 0.1%. В преработващата индустрия 5 по-ниски цени по отношение на предходния месец се следят при производството на съществени метали - с 6.4%, и при производството на мебели - с 0.6%. Покачване на цените е регистрирано при производството на тютюневи произведения - с 2.2%, и при обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 1.8%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2018 година нараства с 3.4% в съпоставяне със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е записано в добивната индустрия - с 5.0%, в преработващата индустрия - с 3.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.3%.

През юли 2018 година по-високи цени в преработващата индустрия по отношение на юли 2017 година са регистрирани при: производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 4.5%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 4.3%, и производството на мебели - с 3.6%. Намаление на цените се следи при производството на компютърна техника, електронни и оптични артикули, при производството, некласифицирано другаде – по 0.4%, и при производството на произведения от каучук и пластмаси - с 0.3%.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР