Общият индекс на цените на производител през януари 2019 г.

...
Общият индекс на цените на производител през януари 2019 г.
Коментари Харесай

Заводските цени се вдигнали с 1.4% за година

Общият показател на цените на производител през януари 2019 година се намалява с 0.4% по отношение на предходния месец, само че по отношение на година по-рано нарастването е с 1.4%, заяви Националният статистически институт.

Съществено нарастват цените в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.9% по отношение на предходния месец и с 5.3% по отношение на януари 2018 година

В преработващата индустрия цените понижават с 0.9% за месеца, а за година има нарастване от 0.5%.

В добивната индустрия има месечно повишаване от 0.2% и годишен спад от 3.6%.

За месец по-съществено понижение на цените в преработващата индустрия е регистрирано при производството на съществени метали - с 5.2%, и при печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 0.2%, а повишаване им при производството на машини и съоръжение с общо и особено предопределение - с 0.8%, и при производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 0.6%.

За година най-вече нарастват производството на тютюневи произведения - с 5.8%, обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 4.8%, и производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 4.7%. Намаление на цените за година е записано при производството на съществени метали - с 5.2%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР