Общият индекс на цените на производител през май 2018 г.

...
Общият индекс на цените на производител през май 2018 г.
Коментари Харесай

Производствените цени се увеличават

Общият показател на цените на производител през май 2018 година нараства с 1,4% по отношение на предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната индустрия - с 2,7% и в преработващата индустрия - с 1,8%, а намаляване е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,2%, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-съществено повишаване на цените в преработващата индустрия се следи при производството на съществени метали - с 5,6% и при производството на тютюневи произведения - с 1%, а понижение е регистрирано при производството, некласифицирано другаде - с 0,2%.

Общият показател на цените на производител през май 2018 година нараства с 5,7% в съпоставяне със същия месец на 2017 година Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8,9%, в преработващата индустрия - с 4,9% и в добивната индустрия - с 4,4%.

В преработващата индустрия по-съществен растеж на цените се следи при: производството на съществени метали - с 11,7%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 6,7% и производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 5,1%.

По-ниски цени са регистрирани при производството на транспортни средства, без коли - с 1%, както и при производството на химични артикули и печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - по 0,8%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР