Общият индекс на цените на производител (PPI) нараства през юли

...
Общият индекс на цените на производител (PPI) нараства през юли
Коментари Харесай

НСИ: Цените на производител скочиха с рекордните 42,5% за последната година

Общият показател на цените на производител (PPI) нараства през юли с рекордните 42,5% по отношение на същия месец на 2021 година, като това съставлява следващо ускорение на индустриалната инфлация от 41,4% през юни, заяви Национален статистически институт, представена от dnes.bg.

Спрямо предходния месец индустриалните цени през юни се покачват с 3,8%.

С цели 103% се усилват цените при производството и разпределението на газ, електрическа и топлинна сила през юли по отношение на година по-рано след техен растеж с 83,2% през юни, като единствено в границите на месец те нарастват с 19,3 на 100.

През юли по отношение на същия месец на 2021 година цените в преработващата индустрия са с 25,3% по-високи (намаление с 2,2% по отношение на юни), а в добивната индустрия има понижени с 4,3% (понижение с 14,1% по отношение на юни 2022 г.).

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2022 година се усилва с 8% по отношение на предходния месец и нараства с цели 56% по отношение на същия месец на 2021 година

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар през юли понижава с 3,4% по отношение на юни и нарастват с 22,2% по отношение на юли 2021 година

Данните за ускорено повишаване на индустриални цени през юли допуска, че и потребителската инфлация ще продължи да се ускорява през идващите месеци.

По-рано този месец Национален статистически институт регистрира ускорение на потребителската инфлация в нашата страна през юли до 17,3% - най-високата от май 1998 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР