Общият индекс на цените на храните през януари е нараснал

...
Общият индекс на цените на храните през януари е нараснал
Коментари Харесай

Рекордно покачване на цените на храните

Общият показател на цените на храните през януари е повишен на годишна база с 4,7 пункта или 4,3% до 113,3 пункта, като знакът пораства към този момент осми месец подред и е достигнал максимума от юли 2014 година, се споделя в прессъобщение на Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО), съобщи БГНЕС.

Тя регистрира нарастване на цените на всички категории артикули, най-забележимо – на захарта, зърнените и растителни масла. Индексът на цените на захарта се е повишил със 7 пункта (8,1%), до 94,2 пункта, до върха от май 2017 година Повишаването на цените е обусловено от упованията за понижено предложение на типовете култури в Европейски Съюз, Русия и Тайланд и заради сухото време в Южна Америка, както и скорошното повишаване на цените на петрола и усилването на бразилския реал по отношение на $. Бразилия е най-големият експортьор на захар в света.

Индексът на цените на зърното през януари е повишен с 8,3 пункта на месечна база, или 7,1%, до 124,2 пункта. Световните цени на царевицата са се повишили внезапно заради общия спад в предлагането, а също и заради сухото време в Южна Америка. Както показва ФАО, пшеницата също е поскъпнала, в това число заради “очакваното понижаване на размера на продажбите от Руската федерация, където от март 2021 година митата върху износа на пшеница ще се удвоят”.

Индексът на цените на растителните масла се е нараснал със 7,7 пункта (5,8%) до декември и възлиза на 138,8 пункта – това е най-високото равнище от май 2012 година Индексът пораства за осми следващ месец с покачването на цените на палмовото, соевото и слънчогледовото масло, се споделя в известието. Палмовото масло е поскъпнало заради ниските размери на произвеждане в Индонезия и Малайзия, а продължителните стачки в Аржентина и пониженото предложение на експорт са тласнали нагоре цените на соевото масло. Слънчогледовото масло е поскъпнало заради ниската годишна продукция, отбелязва още ФАО.

Индексът на цените на млечните артикули през януари се е повишил с 1,7 пункта (1,6%) до 111 пункта. Цената на маслото и пълномасленото мляко на прахуляк се е повишила заради огромни покупки в Китай преди празненствата на Лунната Нова година там и сезонен спад в доставките от Нова Зеландия. В същото време сиренето е поевтиняло на фона на ниските продажби в Европа и повишаването на запасите му в Съединени американски щати. Индексът на цените на месото е 96 пункта (с 0,9 пункта, или 1%), нараствайки за четвърти следващ месец. Организацията отбелязва повишаване на цените на всички типове месо, най-много – на птичето, изключително в Бразилия, заради мощното търсене и рестриктивните мерки за експорт от Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР