Общият ефект от преки и косвени ползи за гражданите и

...
Общият ефект от преки и косвени ползи за гражданите и
Коментари Харесай

Министър Николов: Общият ефект от пълното присъединяване на България към Шенген би могъл да достигне до 1.3 млрд. лв. годишно

Общият резултат от директни и косвени изгоди за жителите и бизнеса, от цялостното присъединение на България към Шенген би могъл да доближи до 1.3 милиарда лева годишно. Това разгласи министърът на стопанската система и промишлеността доктор Петко Николов в изявлението си по време на събитие, обвързвано с показване на целите на унгарското председателство на Съвета на Европейския съюз, измежду които са цялостното приемане на България и Румъния в Шенген. Събитието е проведено взаимно от " ПанЕвропа България " и Посолството на Унгария у нас в партньорство с фондация " Конрад Аденауер ", Българския дипломатически институт и Представителството на Европейската комисия в София.

По думите му приемането на двете страни в Шенгенското пространство директно касае освен българския и румънския бизнес, само че също по този начин и всички компании от цяла Европа, които оперират в района ни. Министър Николов уточни, че частичното приемане на България в Шенген е причина за стопански загуби освен за българския бизнес и жители, само че и за всички страни от района и от Европейски Съюз.

Д-р Николов посочи финансовия резултат за България от пълноправно участие, съгласно данни от отчет на Българската академия на науките, направен по искане на Министерството на стопанската система и промишлеността. Според него директните загуби възлизат на 845.2 млн. лева годишно, в това число за тежкия авто превоз и за производителите и експортьорите на артикули. По неговите думи към тези загуби би трябвало да се прибавят и пропуснатите изгоди под формата на предстоящи различни доходи от потреблението на изгубеното в престой време за спомагателна работа на тежкотоварния превоз, което възлиза на 544.9 млн. лева „ Така директните и евентуалните изгоди за жителите и бизнеса при унищожаване на сухопътния граничен надзор при цялостно присъединение към Шенгенското пространство възлизат общо на 1.3 милиарда лева годишно ", разгласи той.

Министър Николов означи още, че позитивните резултати от присъединението на България към Шенгенското пространство не са с еднократен резултат, а ще се ускоряват с все по-дълбоката икономическа интеграция сред европейските страни, което значи, че всяко следващо отсрочване на приемането на страната ни в Шенген ще е причина за по-големи пропуснати изгоди както за българската, по този начин и за европейските стопански системи, заради което присъединението следва да бъде основен приоритет.

Той уточни, че позитивните резултати от пълноправно участие на България и Румъния за страните от Европейски Съюз и техните жители може да се прегледат в голям брой посоки. Сред тях министърът на стопанската система и промишлеността посочи спомагателното подсилване на външните граници, повишението на размера на търговията с останалите страни членки, намаляването на разноските за експортьорите посредством освобождение на транспортен запас от чакащите на границите камиони, съкращаването на времето, належащо за напредване на артикули в цяла Европа, намаляването на несигурността и предвидимостта в периодите за доставки, спестяванията от административно обслужване и инспекции, изгоди за туризма, повишение капацитета за напредък на пограничните региони, важен екологичен резултат и други.

По думите му включването на България в сухопътното Шенгенско пространство е от значително значение за фирмите от всички браншове от българската стопанска система, както и за задграничните вложители в страната. „ Ползите от Шенгенското пространство са свързани с понижаване на трафика по границите, възстановяване на транспортната съгласуваност и развиване на логистичната инфраструктура, което ще способства за усилване на икономическите връзки в района, както и за повишение на инвеститорския интерес към страната ", съобщи доктор Николов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР