Общият ефект на неточностите в протоколите не е такъв, че

...
Общият ефект на неточностите в протоколите не е такъв, че
Коментари Харесай

Цветозар Томов, ЦИК: При сегашните законови условия местните избори ще бъдат много проблемни и ще има много повече грешки

Общият резултат на неточностите в протоколите не е подобен, че да промени резултатите от изборите даже с 1 мандат. Максималната промяна на резултата на който и да е от участниците не би надхвърлила 1300 гласа, което е незадоволително за смяна даже с един мандат. Тези грешки обаче може да разместят мандатите в границите на една и съща партия - това визира персоналните ползи на претендентите. Tова съобщи за " Твоят ден " доцент доктор Цветозар Томов от ЦИК.
" Грешките в протоколите са 14 714, на 2 октомври бяха 1169. Броят на протоколите, в които е имало несъответствия, са 2757, на предходните избори бяха 366. Има внезапно утежняване на точността на отчитане на изборните резултати. Необичайно високият брой неточности се дължи на основаните от смесения избор проблеми, които СИК не са в положение да решат ", акцентира Томов. И посочи, че при сегашните законови условия локалните избори ще бъдат доста проблематични и ще има доста повече неточности.
" Тогава се гласоподава няколко пъти. Напълно допустимо е да има централизация на неточности в избрани общини. На локални избори има и мажоритарен избор на кметове, където и мънички неточности в резултата могат да бъдат от решаващо значение за неговото установяване. До есента би трябвало непроработилите изборни промени да бъдат обект на публично разискване. Не би трябвало хората да сумират броя на хартиени бюлетини и тези от машината - това може да се пресмята при обработката на резултатите ", акцентира специалистът. И добави, че измененията в Изборния кодекс са били несъстоятелни.
По думите му на изборите на 4 април 2021 година грешките бяха 14 934, а протоколите с несъответствия 3568. " Имаме повтаряне на картината и проблемите, които съществуваха тогава - при смесено гласоподаване в една секция. Част от грешките са отстраними единствено, в случай че се отворят чувалите и се брои отначало. Няма законов текст, който да ни разреши да поправяме данните от секционния протокол, въз основа на машинните доклади. За мен машинният протокол би трябвало да се приема като резултат на изборите, не знам за случай, в който той да е изкривил резултат или да го е манипулирал ", изясни той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР