Общият бюджет за поддръжка на спортните бази и за реализация

...
Общият бюджет за поддръжка на спортните бази и за реализация
Коментари Харесай

Престъпна безстопанственост и разхищения за милиони в управлението на общинските спортни бази във Варна | След критично интервю за лошо управление на басейн Приморски от администрацията на Портних предизборно пускат поръчка с 14 години закъснение

Общият бюджет за поддръжка на спортните бази и за реализация на спортни действия в Община Варна е малко над 15 милиона за 2023-а година . Около 4,4 милиона от тези средства са за доставка на природен газ. Т.е. 30% от общите разноски са за отопление , най-много за двата басейна – „ Приморски “ и „ Делфините “. На този декор буди неразбиране цялостната липса на дейности за повишение на енергийната успеваемост и потребление на възобновими източници. Според разнообразни планове, при използване на подобаващи ограничения и технологии, енергийните разноски могат да бъдат понижени минимум на половина, което единствено за тази година е еднакво на 2 милиона лв. спестени пари .  

Точно толкоз обикновено е в действителност. И това не е някакво авангардно решение, а налично от десетилетия техническо средство. По-фрапиращото обочае е, че   още през 2009-а година отправихме аргументирано документално предложение към община Варна за закупуване на такива покривала - с ясна аргументация какви средства биха се икономисали по този метод, а точно: 30% от разноските за топлинна сила . Простата сметка тогава показваше, че оборудването би се изплатило за 6 месеца за сметка на спестените разноски. Към днешна дата срокът е даже по-кратък, тъй като цените на газта скочиха доста.
От 2009-а година насам ние сме изпратили серия от писма, провели сме редица работни срещи и съвещания с представители на отрасловата дирекция в Общината, на които обясняваме потребността и полезността от съответната апаратура. И нищо. Нищо до преди 2 седмици, когато в изявление по радиото засегнах този въпрос и чудото се случи. Само 5 дни по-късно от Общината оповестиха социална поръчка за закупуване на покривала. Мълниеносна реакция след 14 години отсрочване.

Разбирам, че в този момент господин Портних е доста грижлив, конструктивен и отзивчив, тъй като за първи път е действително застрашен от изпадане от политическия транспортен съд. Но е неуместно да се чакат избори с цел да се свърши нещо.

В този ред на мисли, оня ден видях нещо, което би било даже смешно, в случай че не беше тъжно, а точно - господин Иван Портних на политическа шатра пред хотел Черно море. След като 10 години не благоволи да направи приемен ден в Общината, най-сетне направи приемна в палатка навън.

Лесно може да се сметне. През миналите години сметката за газ на спортните бази е била не по-малко от 1 милион на годишна основа. 30% от 14 милиона са 4,2 милиона. Това са пари, що се касае за 3 открити басейна с олимпийски размери или за 2 закрити уреди  като басейн „ Делфините “ . Съоръжения, от които в действителност градът има голяма потребност.

Като стана дума, в течение ли сте по отношение на проектите  за басейни в Аспарухово и Владиславово, които прокламират от ГЕРБ?

Тези планове се приказват от 8 години и всякога в навечерието на избори. Но да се хвана за думата. Това, което липсва първоначално са таман планове. Всяко капиталово начинание стартира с планиране, а такова досега няма. За сметка на това в тазгодишния бюджет на Общината са заложени 390 хиляди лв. за планиране, макар че действителната му стойност е 100 хиляди лв. . Ако се разгласи социална поръчка за планиране ще стане ясно какво и къде считат да се построява.
Обществените поръчки не са ли саморегулиращ се механизъм таман за отбягване на злоупотреби?

За страдание не са. Има доста опитни писачи на процедури за търгове, които по този начин ги нагласят, че да завоюва, който би трябвало . Ще ви дам образец от нашата процедура. Става дума за набиране на химични препарати за разчистване на басейните. Общината афишира търг, само че в него вместо критерия да е най-хубава сложна цена, някой е решил да е на база междинна единична цена на обособените позиции. Това е извънредно куриозно и няма аналог на никое място другаде, само че по-лошото е, че предизвиква преразходи в изключително огромни размери.
Говорим доста за Вашата професионална сфера. Вероятно мнозина биха си задали въпроса да не би да влизате в политиката, тъй като имате зъб на Общината?

Никой не може да е оракул в личната си страна, а още по-малко в личния си град. Компанията, която ръководя е безспорен пазарен водач в България с над 3500 построени уреди включително басейни, фонтани и аквапаркове. За страдание размерът, който вършим във Варна е пренебрежимо дребен, само че продължаваме да управляваме бизнеса си от тук, тъй като се усещаме свързани като хора с града. Зъб на Общината нямам, само че ми е мъчително да виждам по какъв начин някой прахосва общи богатства.

Влизам в политиката  с ясната концепция, че мога да бъда потребен в сферата, в която съм способен – спорт, спортни уреди и капиталово обмисляне . Всъщност считам, че в случай че повече експерти си причинят дискомфорта да влязат в политиката, България ще стартира да се ръководи по-добре и по-прозрачно. Грешките в ръководството са по-често от липса на експертиза и по-рядко са разследване от откровени корупционни практики, каквито за жалост също има задоволително.
Споменахте „ капиталово обмисляне “. Какво е измерението на това разбиране в спорта и общинските спортни оборудване?

Успешният спорт, с изключение на всичко друго, е и стопанска система. Това важи с особена мощ за плувните спортове, в които настоящите разноски са обилни. Добрият мениджмънт включва две насоки – понижаване на разноските и обезпечаване на доходи.

Вече споменахме за понижаване на топлинните загуби изключително при открити уреди. Към това обаче би трябвало да се прибавят също опциите на новите технологии за възстановяване на енергийната успеваемост – фотоволтаични съоръжения в композиция с индустриални акумулатори за предпазване на ток и термопомпи като най-ефективни отоплителни уреди през по-голямата част от годината. И в този аспект Общината още веднъж е дебитор на варненци. Минаха толкоз доста стратегии с големи безплатни средства за енергийна успеваемост, а аз персонално не се сещам за общинска спортна база с фотоволтаици, да вземем за пример. При добра композиция от механически средства, режийните разноски могат да се сведат до минимални стойности, евентуално не повече от една трета  от това, което се харчи в този момент.
А от какво могат да се генерират доходи?

Западният опит демонстрира, че общинските бази могат сполучливо да се самоиздържат като менажират редом платени визити за жители и безвъзмездни за деца, възпитаници и спортни клубове. Това, естествено, е  допустимо при добре поддържани уреди с рационална енергийна успеваемост. В противоположен случай, изключително басейните, постоянно ще бъдат на загуба и ще търсят субсидии от общините.
Смятате, че спортните бази могат да се самоиздържат?

Със сигурност. Трябва единствено да се построени с мисъл и да се менажират вярно.

Няма по-безплодно нещо от това да строиш бази, чиито режийни са непостижими за общините. Така се влиза в хипотезата на „ бай Тошо “, че „ ние не можем да боядисаме това, което той бил построил “. Вероятно тъй като то не е за боядисване, а за срутване или саниране. Накратко – не би трябвало да се строи на кг, единствено с цел да се изхарчат едни пари.
Нещо оптимистично за край?

Свикнали сме да чуваме оправдания за това по какъв начин все няма пари за публични действия включително и за спорт. Ами, в случай че ви кажа че пари има и със средствата, които се отделят може да се прави неимоверно повече от минималното, което се случва в този момент?!

Човек постоянно има избор. Всеки ден ние избираме къде и по какъв начин да живеем. Щом всички избираме Варна, то значи към момента има вяра.

Тази неделя гласувайте с разум и сърце. Нашият номер е 24 и с отговорност мога да настоявам, че това е листа, образувана напълно от работещи специалисти и сполучливи експерти. Такъв е и нашия претендент за кмет
Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

Местни избори 2023. Спонсорирана обява.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР