Общият бюджет за култура трябва да се увеличи значително от ...

Общият бюджет за култура трябва да се увеличи значително от

Зелена светлина за повече пари за култура. Предприемачеството обаче не бива да е табу

Общият бюджет за просвета би трябвало да се усили изобилно от страната, само че предприемачеството в културата не би трябвало да е табу. Това обяви в четвъртък съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков по време на договарянията за ново държавно управление в четвъртък. Първоначално, ДБ оферира бюджетът за просвета да бъде повишен до 1.5% от Брутен вътрешен продукт. Любомир Каримански от “Има подобен народ” уточни, че сега държавните средства за просвета са 0.5-0.7% от Брутен вътрешен продукт. " По-добре да се стремим да стигнем 1%, което е приблизително за равнище Европейски съюз ", сподели той.

Александър Симов от Българска социалистическа партия добави, че 1% би трябвало да е най-малко бюджет за просвета. Той макар че акцентира, че би трябвало да има има прозрачно разходване на тези средства. Финално, договарящите партии за държавно управление се сплотиха към настояването за повече средства за просвета, само че размерът ще бъде решен на срещата за финанси. Преди ден в отворено писмо до медиите.

Всички партии се сплотяват към изработването национална културна тактика. Постигнато бе единодушие за основаване на непрекъснато настоящ фонд , който да поддържа актьори и културни ортанизации при изключителни обстоятелства като локдаун.

Парите би трябвало да следват качеството

Парите би трябвало да следват качеството . Бил съм очевидец по света, и в Торонто и в Брюксел, по какъв начин цялата зала става на крайници когато свири Теодосий Спасов. Аз не съм експерт в тази област, парите би трябвало да са някаква оценка на качество. Предприемачеството в културата не би трябвало да е табу. Не може да се чака единствено финансиране от страната ”, сподели още Кирил Петков.

" В момента големи средства се разпределят през така наречен политически културни дейци. Трябва да махнем политиката от културата като главен приоритет ", добави Петков.

.От думите на Кирил Петков стана ясно, че партията му ще вземе ограничения за избавяне на старите-къщи монументи на културата .

" Мен ме боли за всяка една изгубена остаряла къща. Това е една загуба вечно. Никога повече няма да я забележим там. Срещу министерство на стопанската система бе остарялата постройка на първия проектант на София-към този момент я няма”, описа още Петков.

Ваучери, чекове и наложителен възпитан календар за възпитаници

" Идеята да инвестираш в просвета, обучение, просвета. Това е инвестиция, която в бъдеще носи възвръщаемост и това е пътят към свободата ", сподели Стоян Михалев от ДБ. От формацията оферираха въвеждане на ваучери за млада аудитория . Подобна концепция бе стартирана и от Българска социалистическа партия, единствено че инструментът бе наименуван “културен чек” .

Идеята е чекът да се употребява от всеки юноша, навършил пълноправие, даже за закупуване на книга.

Манол Манолов от ИТН стартира концепцията за наложителен възпитан календар за всяко дете в учебната стратегия . Така с финансиране от държавния бюджет, то ще може да посети спектакъл, опера, музей.

Христо Петров от Природен парк, прочут като Ицо Хазарта , уточни, че партията му поддържа идеата за народен възпитан календар . Той обърна внимание, че би трябвало да се усили заплащането на държавните симфонични оркестри. В оркестъра на БНР заплатата на един музикант е 650 лв., сподели Христо Петров.

" Съвременната българска музика открива своя маркет, на мен никой не ми е пречил ", сподели още Христо Петров. Той добави, че поддържа концепцията за повече българска продукция в българските медии, като превес би трябвало да се даде на българската фолклорна музика .

По време на полемиката Христо Петров заяви и новината, че през днешния ден България е определена за член на комитета на ЮНЕСКО за международно завещание.

Повечето партии оферираха в полемиката закон за отбрана на българския език, отделни закони за отделните изкуства, а също и закон за меценатството. ДБ оферира изваждане на фонд “Култура” от Министерство на културата и превръщането му самостоятелна прозрачна организация, тъй че да е ясно кой и за какво финансира страната.

ИТН: Да слеем управите на Българска национална телевизия и БНР

Една от най-любопитните хрумвания за бъдещето на социалните медии Българска национална телевизия и БНР бе стартирана от пълномощника на ИТН Любомир Каримански. Той оферира смени в Закона за радио и телевизия, като по модела на BBC и на немската АRD да се слее управата на БНР и Българска национална телевизия, само че не и журналистическите екипи.

“Защо би трябвало да имаме отделни управи-финанси, ИТ, човешки запаси, сграден фонд, превоз. Какво пречи управата е да като BBC-център за споделена услуга. Какво пречи ние да имаме обединен център за споделени услуги, с цел да спестим от мащаба и тези пари да се върнат в творческси инициативи в БНР и БНТ”, стимулира се Каримански.

Българска социалистическа партия пък оферира концепция да се въведат тласъци за медиите, в случай че пускат и разгласяват повече българска продукция. Бившият зам.-министър на културата в служебното държавно управление и настоящ член на “Продължаваме промяната” уточни, че регламентите на Европейска комисия не разрешават българската продукция да се фавозира от медиите по отношение на чужди продукции. В Европейски съюз работи главен принцип на артикули, услуги и капитали.

Любомир Каримански стартира концепцията за основаване на фонд " Кино " и да се категорично разпише, че Министерство на културата е виновно за битката с пиратството.

Очаквайте детайлности

Източник: mediapool.bg