Общият брой на студентите през академичната 2020/2021 г. е 202

...
Общият брой на студентите през академичната 2020/2021 г. е 202
Коментари Харесай

Математиците у нас са с най-високи средни доходи

Общият брой на студентите през академичната 2020/2021 година е 202 605, като се е нараснал с над 4000 през последната година, сочат данните от Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България.

Нейното 11-о издание беше показано през днешния ден в Министерството на образованието и науката. Най-голямото висше учебно заведение продължава да бъде Софийският университет „ Св. Климент Охридски “, като в него учат 22 250 бъдещи висшисти. На второ място е

Пловдивският университет „ Паисий Хилендарски “ с 16 580 студента, а на трето УНСС е 14 600 студенти. Дванадесет университета в страната имат под 1000 ученици. 13% от студентите са в частни висши учебни заведения, а най-често следват специалности от направленията „ Театрално и кино изкуство “ и „ Теория на изкуствата “.

Най-избираното професионално направление остава „ Икономика “, като се учи от 29 321 души. На второ място в позицията е компетентност „ Педагогика “ с 16 719 бъдещи абитуриенти, а на трето е „ Медицина “ с 13 186. На четвърто място изпада „ Администрация и ръководство “, което се учи от 13 137 студенти.

През предходната академична година най-вече е скочил броят на първокурсниците в „ Педагогика на образованието по… “ – с 24%, и в „ Педагогика “ – с 9%. Лекари също са се нараснали - с 6%. Студентите в направление „ Обществено здраве “ са намалели с 11%, а „ Туризъм “ - с 10%.

Всеки пети от изучавалите „ Туризъм” не е намерил приложение на добитото висше обучение. Безработицата е най-ниска измежду приключилите „ Медицина “

След дипломирането си през първите пет години 53% от висшистите в страната са работили на позиции, които изискват висше обучение. Най-голямо е нарастването в професионалните посоки, които приготвят фрагменти за опазването на здравето и образованието.

Средният застрахователен приход при приключилите „ Медицина “ за последната година е скочил с 35%, при „ Здравни грижи “ - с 30%, а при приключилите педагогичен и просветителни професионални посоки - сред 17% и 20%.

Направления с най-високи междинни приходи измежду приключилите са „ Информатика и компютърни науки “, „ Математика “, „ Комуникационна и компютърна техника “, „ Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми “, „ Металургия “ „ Обществено здраве “, „ Медицина “, „ Електроника, електротехника и автоматика “ и „ Военно дело “.

В класациите за 2021 година Софийският университет е първи в 23 от общо 30 професионални посоки. Техническият университет-София има шест първи места от общо 11 посоки. Медицинският университет-София е първи в четири посоки, ХТМУ – в три. Американският, Аграрният в Пловдив и Тракийският университет имат по две първи места.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР