Общият брой на секциите в чужбина е 734, като 559

...
Общият брой на секциите в чужбина е 734, като 559
Коментари Харесай

От ЦИК обявиха как ПП и ДБ могат да се явят заедно на изборите

Общият брой на секциите в чужбина е 734, като 559 от тях са изцяло сигурни, а останалите 175 изискват единодушие от приемащата страна и са оповестени под изискване към този миг. 

Това съобщи на брифинг представителят на ЦИК Цветозар Томов.  

" Вчера стана ясно, че от Федерална Република Германия имаме единодушие за откриване на 40 секции отвън дипломатическите и консулските представителства. Това значи, че ще създадем естествени условия за гласоподаване на всички наши сънародници в Германия. Секции досега са разкрити в 61 страни. Повече от 24 часа към този момент действа формата за подаване на електронни заявки за отваряне на секции в чужбина. Срокът за подаване е до края на денонощието на 6 септември. До момента са подадени към 3 000 такива заявки, което демонстрира един сериозен интерес. След 6 септември ЦИК ще прегледа заявките и ще утвърди тези, които дават отговор на изискванията ", добави той. 

" Регистрирани са 24 партии и 7 обединения за присъединяване в изборите на 2 октомври. До 30 август ще бъде явен броят на участниците в изборите като партии и обединения. На 31 август ще бъде изтегкен чоп за номерата в бюлетината. На нашата страница в интернет към този момент е дейна рубриката " Въпроси и отговори ". Моля всички гласоподаватели, които имат някакви въпроси, да ги задават там. Активен е и симулаторът за машинно гласоподаване ", сподели от своя страна ръководителят на ЦИК Росица Матева. 

" В съвсем всички подписки има покойници. Възможно е индивидът да се е подписал и две седмици по-късно да е отишъл на едно по-добро място. Спорът ни с господин Томов беше преекспониран в медиите. ЦИК прави разбор след всеки избор и внася отчет в Народно събрание. Отправили сме предложение до законодателя подписката да отпадне като атрибут за регистрация за изборите. Мотивът е, че щом партията е събрала гласове, с цел да се записва в съда има задоволително поддръжници, с цел да се записва и за изборите. Очевидно законодателят не се е съобразил с нашето предложение ", разкри тя. 

" Само в състава на коалиция, която е регитсрирана, могат да се вършат промени. Иначе казано - две регистрирани обединения не могат да се обединят. Това значи, че " " (ДБ) и " " (ПП) не могат да се обединят, само че всички партии от Демократична България могат да отидат в обединението Политическа партия и противоположното ", оповестиха Матева и Томов. 

" Не сме взели решение по какъв брой машини ще има в обособените секции. Най-вероятно ще употребяваме опита от предходните избори, когато в една комисия има повече от 300 гласуващи и се поставяше втора машина. Все още е рано. В чужбина на предните избори изпратихме във всяка една секция по две машини, тъй като там е доста по-трудно да се планува какъв брой души ще гласоподават. Относно карантинираните също още не е взето решение. Предстоят диалози с държавния основен здравен контрольор и здравното министерство, след което ще вземем решение по какъв начин ще гласоподават карантинираните жители ", приключиха двамата. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР