Общият брой на пристигащи в Европа е значително по-нисък в

...
Общият брой на пристигащи в Европа е значително по-нисък в
Коментари Харесай

Б. Грозданов: От началото на годината над 1000 мигранти са загинали при прекосяване на Средиземно море

" Общият брой на идващи в Европа е доста по-нисък спрямо последните години – има 44% по-малко заявки за даване на леговище през 2017 спрямо 2016 година Тази наклонност продължава и през 2018 година ". Това съобщи в предаването " 12+3 " Борислав Грозданов от представителството в България на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците.

" В международен мащаб над 68 млн. души са били разселени в края на 2017 година, като 25,4 млн. от тях са бежанци. Броят им е с 2,9 млн. по-голям от този през 2016 година ", уточни той и добави, че най-вече бежанци идват от Сирия, Афганистан, Южен Судан, Мианмар и Сомалия.

Трябва ни изчерпателен метод, акцентира Грозданов и добави, че той би трябвало да бъде подсилен освен от страни от Европа, а и отвън нея. Според него ограничение на налична до леговище и затваряне на границите опонират на напъните за усилване на интернационалната взаимност.

" Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците и Международната организация по миграция оферират районен метод, който включва страните от Средиземноморието и освен. Този метод се базира на шерването на отговорност. Смятаме, че би оказал помощ за понижаване на загубите на човешки животи в морето. От началото на годината знаем за над 1000 бежанци, мигранти, които са изгубили живота си при пресичане на Средиземно море ", разяснява Борислав Грозданов.

Той уточни, че концепцията е да се основат центрове, в които да се настаняват хора, избавени от плавателни съдове, прекосяващи Средиземно море. Тези центрове ще се ръководят от съответните страни и в тях ще се преглеждат молбите за леговище, също ще се дават медицински грижи и правни услуги. Там ще бъдат регистрирани мигрантите и ще се разпознават лицата, които имат потребност от интернационална протекция. Според него този метод приканва към полагане на старания за поддръжка на районите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР