Общият брой на банките в еврозоната е продължил да намалява

...
Общият брой на банките в еврозоната е продължил да намалява
Коментари Харесай

Банките в еврозоната по-малко, но по-стабилни

Общият брой на банките в еврозоната е траял да понижава през предходната година, като в това време финансовите буфери на кредиторите са се подобрили.

Това демонстрират данни на ЕЦБ от понеделник, представени от “Уолстрийт Джърнъл “ и БНР.

На неконсолидирана основа, броят на кредитните институции в края на предходната година е бил 5073 спрямо 5474 през миналата година. На консолидирана основа, което значи, че банките, принадлежащи към една и съща група, се броят за една кредитна институция, са намалели в края на 2016-а година до 2290 по отношение на 2379 година по-рано и надалеч под 2904 броя през 2008-а година.

В същото време ръководителите на банките са декларирали, че възходящата цифровизация е довела до редуциране на личен състав в кредитните институции. Данните на ЕЦБ демонстрират, че единствено през 2016 година са били затворени близо 7000 банкови клона в границите на еврозоната. ЕЦБ обаче регистрира, че останалите по-малко на брой банки са станали финансово по-здрави.

Средното равнище на тяхната така наречен “капиталова адекватност “ (основен капитал от първи ред - Core Tier 1, който е основен измерител за финансовото здраве) се е повишил през предходната година до 15,4% от 14,4% през 2015-а година. Въпреки намаляващия брой на банките, финансовият бранш в еврозоната продължава да нараства, достигайки 76,2 трлн.евро към края на март 2017-а година по отношение на 70,8 трлн. евро през декември 2015-а година и 55,0 трлн. евро през декември 2008-а година.

Делът на небанковия финансов бранш в общата сума на активите пък е повишен от 43% през 2008-а до 55% при започване на актуалната година, показва днешният отчет на ЕЦБ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР