Общият брой на арестуваните по време на поредния протест в

...
Общият брой на арестуваните по време на поредния протест в
Коментари Харесай

Безредици в Москва: 828 протестиращи са задържани /обновена/

Общият брой на задържаните по време на следващия митинг в Москва доближи 828 души, заяви ОВД-Инфо. Малко преди 19 ч. московско време броят на арестуваните от полицията протестиращи бе 685 души, разправата с стачкуващите продължава. Сайтът разгласява листата с имената на задържаните.

За следващата акция „ Разходка по булевардите “ под лозунга „ Да си върнем правото на избор “ прикани щабът на опозиционера Алексей Навални. Самият Навални е зад решетките за 30 дни в административния арест поради това, че наново бе нарушил разпоредбите за образуване на манифестации. Гневът на опозицията в съветската столица бе предизвикан от натиска на управляващите върху самостоятелните претенденти за депутати в градския парламент и последвалия отвод на ЦИК да ги записва за присъединяване в изборите.





Акцията стартира по едно и също време в 14 ч. московско време на няколко места в центъра на града. Арестите вървяха на Пушкинския и Трубния площади, на Цветния бул. и Стария Арбат. На изхода на предизборния щаб на Рождественския бул. бе арестувана юристката на Фонда за битка с корупцията Любов Собол, която е в гладна стачка от 21 дни.



Собол не получи регистрация за присъединяване в локалните избори, само че би трябвало да заплати санкция в размер на 300 000 рубли, тъй като е дръзнала да организира среща с гласоподаватели на Трубния площад на 15 юли. Тя бе арестувана през днешния ден, когато бе тръгнала да се включи в протестната разходка. После в компанията на служители на реда тя бе " разхождана " 3 часа из Москва, след което я доставиха в районния съд. В хода на съвещанието съдията съобщи, че няма учредения да не има вяра на отчетите на силоваците, заяви " Новая газета ". След правосъдното решение Собол бе отведена на разпит в Следствения комитет като свидетел по наказателното дело за всеобщите вълнения по време на неразрешения от управляващите протест на 27 юли. 

Протестът не бе позволен от московските управляващи, а през вчерашния ден прокуратурата предизвести както уредниците, по този начин и участниците в проявата за „ откритата в законодателството на страната отговорност “. Полицията оповестява, че в протестната разходка вземат участие не повече от 1 500 души и че арестуваните са към 600. Полицаите бият с палки, претърсват изборно младежи и изискват документи от тези, които се крият от дъжда под навесите.



Един от участниците в митинга споделя пред „ Новая газета “ по какъв начин служители на реда са преровили раницата му и го пуснали, а след 200 метра още веднъж го спрели и разкрили у него неразпечатан флакон с пикантен спрей, заради което го задържали. Сред задържаните и пребиваните има политолози, публицисти, жители.

„ Алтернатива на изборите е разпадът е на страната. Онези, от които зависи това, не ни чуват, те са се изолирали от нас. Те вършат единственото, което могат – разрушават със силата на превъзходството. Хората, които през днешния ден излязоха на улицата, те са опция на ужаса. Това е избавление от неналичието на ред, а не е вълнения. Масовото принуждение по улиците на Москва е проведено от страната “, съобщи пред събралите се Виктор Шендерович, прочут публицист, публицист, драматург, радио и тв водещ, представен от „ Новая газета “.

След 8 денонощия в ареста претендентът за народен представител в Московския градски парламент и получил отвод за регистрация от ЦИК Константин Янкаускас бе още веднъж арестуван на изхода и отведен в незнайна посока. Три часа след задържането й още преди старта на митинга Любов Собол беше в неопределеност, по-късно се оказа в полицейски бус. Освен претендент за народен представител в градския парламент, Собол е юристка във Фонда за битка с корупцията на Навални.

Час преди началото на демонстрацията в центъра на Москва бяха изключени интернет връзките. Базовите станции са били преведени в режим GSM-only, на процедура мобилният интернет е спрян.

ОВД-Инфо оповестява, че по данни към 19 ч. в 8 от полицейските сектори не се позволяват юристи, а в 6 са пристигнали чиновници от Следствения комитет. В 3 сектора наложително се снемат пръстови отпечатъци на задържаните. В един от арестите фотографират арестуваните, а при отвод от дактилоскопия заплашват с чупене и отделяне на пръсти. Не е позволено да се пие вода, или в краен случай позволяват хората до кран на чешма. В един от арестите не разрешават на арестуваните да употребяват телефони, в различен са взели ДНК-проби, а за един пребит до неспособност да върви е извикана Бърза помощ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР