Общите условия не са в полза на потребителите, може да

...
Общите условия не са в полза на потребителите, може да
Коментари Харесай

Може да търсите обезщетение от ЕВН, но само ако останете без ток повече от 24 часа

Общите условия не са в интерес на потребителите, може да получите 30 лв., в случай че ви оставят по-дълго " на мрачно "

Безпрецедентната повреда на ЕВН остави нощес десетки хиляди бургазлии без ток. В кв. " Сарафово " бяха на мрачно и студено повече от 4 часа, а в елементи на ж.к. " Възраждане " - близо 5 часа. До този миг към момента няма публична позиция от сдружението. Каква е повода за повредата остава цялостна мистерия. Много е евентуално да се дължи на нарасналото ползване, което не приказва добре за инфраструктурана на ЕВН. Ако е по този начин ще излезе, че не е подготвена да посрещне малко по-сериозно натоварване. 

Още нощес стотици бургазлии се заканиха да си потърсят правата. От горещия телефон на сдружението даже поучаваха да пуснат жалбите си в клона на ЕВН, само че както стана ясно обезщетение нямало да има, а единствено щели да схванат повода за повредата.

При какви условия може да си търсим правата и предпазени ли сме като консуматори, се допитахме до публичния медиатор на Бургас Тодор Стамболиев.

- Г-н Стамболиев, какво могат да създадат потребителите, в случай че ЕВН им спре тока за извънредно дълъг интервал от време?

- Съгласно Общите условия на договорите за достъп до електроразпределителната мрежа и транспорт на електрическа сила през електроразпределителната мрежа на „ Електроразпределение Юг “ ЕАД, при положение, че обект на клиент на сдружението остане без доставяне с електрическа сила по виновност на самото сдружение, за повече от 24 часа, то сдружението дължи на наказателна клауза в размер на 30 лева, а когато преустановяването на снабдяването с електрическа сила е с дълготрайност над 36 часа, ЕР Юг дължи на клиента в допълнение наказателна клауза в размер на 20 лева за всеки почнал интервал от 12 часа, през който клиентът е без доставяне с електрическа сила.

Важно е да се знае, че това обезщетение не изключва правото на лицето да претендира за действително породените му от ЕР Юг имуществени вреди по реда, очакван в закона. Когато има голословно и неоснователно прекратяване на подаваната ел. сила, клиентът има право да подаде до съответния клон на сдружението, може и до централата, сигнал, или тъжба и да претендира наказателна клауза, но…

Следва да се има поради, че има клаузи, при които се изключва носенето на отговорност от сдружението и един от случаите е при настъпване на повреди, или при повреди в електрическите мрежи и уреди по независещи от електроенергийното дружество аргументи с изключение на, в случай че не са настъпили по виновност на самото сдружение. Във всеки случай е добре лицето да се съветва с юрист.

- Бургазлии бяха съветвани нощес от прът центъра на ЕВН, че могат да си потърсят правата и да подадат тъжба в клона на ЕВН. Това ли би трябвало да създадат или да алармират непосредствено КЕВР?

- Ако бъде претърпяна съответна вреда вследствие на прекратяване на електро подаването, например развален електрически апарат, е належащо пострадалият в период до 5 работни дни, считано от датата на събитието документално да уведоми сдружението, да подаде писмен сигнал с изложение и доказателство за породените вреди. При приемане на сигнала от сдружение изпращат лица, които в наличието на подалия жалбата сформират констативен протокол. Доказателство за вредата, може да е прочие заплатен ремонт по издадена фактура. Подава се и декларация с обозначена банкова сметка, по която при реализиране на единодушие по отношение на произхода и размера на породените вреди виновната страна е длъжна да заплати контрактуваното обезщетение.

- Известна ли ви е правосъдна процедура за сходни проблеми и при какви сучаи се обезщетяват потребителите?

- При не реализиране на единодушие, може да се потърси решение на разногласието по общия исков ред. В правосъдната зала е допустимо да бъде потвърдена претърпяната щета и причинната връзка сред дейностите или бездействията на сдружението, или да бъде отказана претенцията, по причина, която освобождава сдружението от носене на отговорност. В правосъдната зала се взема решение всичко. Добре е да се знае, че в хода на договарянията може да бъде употребена и медиацията като прийом за извънсъдебно и непринудено споразумяване на разногласието.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР