Общите приходи на топ 20 в сектора нарастват с 63%

...
Общите приходи на топ 20 в сектора нарастват с 63%
Коментари Харесай

Най-динамичните компании за машини и оборудване: Стабилност след пандемията

Общите доходи на топ 20 в бранша нарастват с 63% до 398 млн. лева Лидер е " Сейфти инженеринг ", основана от Ивайло Пенчев и Метин Мусов, създатели на " Уолтопия ". Едва три сдружения повтарят класирането си от предходната ранглиста.
След забавянето през 2020 година поради пандемията един от най-динамичните браншове на българската стопанска система - този за произвеждане на машини и съоръжение, се върна към напредък през 2021 година Но в него даже и по време на ковид имаше значително компании, чийто бизнес не пострада и продължи да се развива. Което ясно се видя и в миналогодишната ранглиста на " Гепард " и се затвърждава и в тази. Оптимистичното е, че фирмите са с най-различни профили и сегменти, както и от разнообразни региони на България.
Реклама ЛидеритеПрез 2021 година общите доходи на топ 20 компании в секторната ранглиста на " Гепард " нарастват с 63% до 398 млн. лева Разбираемо, междинната облага и личният състав се усилват също. Начело е " Сейфти инженеринг ", основана от Ивайло Пенчев и Метин Мусов, създатели на " Уолтопия ", един от международните водачи в производството на катерачни стени. Компанията е основана през 2012 година и проектира и създава съоръжение и устройства за катерене и атракционни уреди. Първоначално е част от " Уолтопия ", до момента в който в един миг се отделя и стартира да се развива независимо. Сега акционери в нея са Пенчев с 67% и Мусов с останалите 33%. Бизнесът на " Сейфти инженеринг " очевидно се е развивал сполучливо по време на пандемията, като има нарастване на продажбите на експортни пазари в Европа, Съединени американски щати и Южна Америка. Приходите са нагоре със 139% до близо 6 млн. лева Българското сдружение има към 30 чиновници.
На второ място е основаната в Божурище " Лим текникс ", която е профилирана в производството на артикули и съставни елементи от силикон, пластмаса и метал посредством 3D щемпел. Приходите й са скочили със 130% до 6.5 млн. лева Фирмата е основана от швейцарците Фабиан и Удо Ланге преди пет години и бързо разраства бизнеса от цеха си в Божурище, като има клиенти от най-различни промишлености. Двамата държаха равни дялове в нея, само че през лятото Удо Ланге бе открит мъртъв в гаража на жилището си, а за гибелта му има арестуван обвинен причинител.

Трета в подреждането е " АСА 2000 груп ", която се занимава с изработването на рекламни артикули като стойки, платформи, щандове и други Работи за световни марки и изнася в над 40 страни. Производството й от метал, пластмаса и други материали е в цеха й от 4000 кв.м в София. Оборотът на " АСА 2000 груп " за 2021 година е скочил със 118% до 5.8 млн. лева Едноличен притежател на сдружението е русенската " Ролмакс груп ".
Реклама Повече са с български притежатели
Чисто географски максимален брой компании в класацията са от и към София. Повечето в топ 20 са с български притежатели - 14 (11 предходната година), а едвам три са на загуба. Общият брой на заетите в подреждането е 1695 по отношение на 1436 година по-рано. Четири сдружения в топ 20 регистрират дребен спад на личния състав макар растежа им.

Впечатление прави и отсъствието на компании от най-динамичния сегмент в бранш машини и съоръжение през последните 15 години - производството на автомобилни съставни елементи. Единственият подобен представител е " Гестамп Етем аутомотив България ", чиито доходи са се нараснали с 52% до 84 млн. лева Дейността беше част от металообработващата " Етем България ", само че преди три години беше отделена в независимо сдружение с фокус алуминиеви профили за автомобилния бранш. " Гестамп Етем аутомотив България " е компанията в класацията с най-високи номинални доходи. Служителите й в завода в " Илиянци " не престават да порастват и през тази година и през лятото са достигнали 160 души.

Компанията с най-голяма доходност също е основана в София - " Индустриален програмен продукт ", която прави ръководещи устройства за автоматизация на разнообразни индустриални и други действия. Приходите й за 2021 година са нарастнали с 66% до 51.5 млн. лева, а облагата е 23.5 млн. лева " Индустриален програмен продукт " изнася на пет континента, а главен акционер е Димитър Петров с 88% дял.
Повторни герои
Едва три сдружения повтарят класирането си от предходната ранглиста на най-динамичните в бранша. " Агрек " от Дупница създава машини за селското стопанство и продължава да пораства с бързи темпове - този път форсира развиването си с 59% до 6.7 млн. лева " Вато БГ " от Казанлък е производител на водопроводни системи - клапани и фитинги, като 2021 година е следващата на напредък - този път с 54% до 19.7 млн. лева Предишната година сдружението беше на второ място в класацията с растеж 215%. Съдружници във " Вато БГ " са три физически лица, а износът е за Европа, Близкия изток и Азия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР