Общите приходи на НАП и Агенция Митници“ за 9-те месеца

...
Общите приходи на НАП и Агенция Митници“ за 9-те месеца
Коментари Харесай

Горанов: Проблемът със сивата икономика и контрабанда не е преодолян, но тенденцията е положителна


Общите доходи на Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “ за 9-те месеца на 2017 година нарастват с 1 милиарда и 612 млн. лева Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред членовете на Комисията за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Министърът на финансите, шефът на Агенция „ Митници “ и изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите вземат участие в чуване от комисията по отношение на осъществени данъчни и митнически инспекции и резултати от тях в браншове алкохол, горива и цигари; действие на компютърните осведомителни системи на Национална агенция за приходите и Автомагистрала, както и идни законодателни начинания, свързани с дейностите в обсега на Комисията.

В края на август има 860 млн. лева номинално повишаване на приходите към централния бюджет. Номиналният растеж към края на септември към този момент отива на 1,34 млрд.лв. Ръстът на Данък добавена стойност е 513 млн. лева номинално към края на септември, а растежът на налог общ приход на физическите лица е 165 млн. лева Имаме 662 млн.лв. повече от осигурителни вноски.

Далеч не може да твърдим, че казусът със сивата стопанска система и контрабанда е преодолян. Положителната вест е, че година след година наклонността е позитивна, уточни отрасловият министър.

Той акцентира, че от началото на 44-то Народно събрание, първото изменение, импортирано от МФ, са промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които към този момент са факт.

Горанов акцентира, че по време на дейния летен сезон е установен проблем, който е съответстващ към всички типове стопански закононарушения, а точно, че доста търговци реализират стопанска активност през едно юридическо лице, след което го трансферират на малоимотни жители. Появява се нова компания с нов шеф, обвързвана с довчерашния подобен, само че тази връзка не проличава непосредствено.

Министерството е подготвило и пакет за изменение в данъчното законодателство през 2017 година

„ Ограничението на заплащането в брой е все по-актуално и мисля, че няма да загубим, в случай че го сложим още веднъж на внимание. Не може да се ограничи до безспир придвижването в брой, само че аз бих ви задал въпроса къде са 13,5 милиарда лева в касите на компаниите в края на за 2016 година Те са в заплащания на заплати под масата, от което се губят осигурителни вноски и налог върху приходите на физическите лица, те са в пазаруване на артикули без документ, откъдето се краде Данък добавена стойност. За страдание, сътрудници с тези пари се купува и въздействие. Тези пари не би трябвало да са там ”, сподели още Горанов.

Директорът на Агенция „ Митници “ Георги Костов уточни, че през последните 12 месеца над 60% от търговците на регистрирани профилирани дребни обекти за дестилиране подават нулеви акцизни заявления. С оглед на това са селектирани рискови обекти за дестилиране на ракия.

Предвид влезлите в действие от началото на 2017 година промени в ЗАДС, е повишен общият размер на съдовете за преваряване на ракия от 500 на 1000 литра, както и отпадането на условието за работа на сезонен принцип.

Георги Костов съобщи, че по линия на тютюневите произведения са подхванати ограничения за засилен надзор под митническите органи на ГКПП-ата и в цялостна съгласуваност с Гранична полиция, както и навътре в страната.

От своя страна изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова съобщи, че горивата са един от браншовете, оценени като рискови и Национална агенция за приходите поставя огромни старания срещу измами в този отрасъл. През предходната година са осъществени голям брой интервенции, тествани са над 60 търговци-посредници на горива. Проверките не престават и през 2017 година, добави Димитрова. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР