Общите избори в Габон са отворени, тест за подкрепа за Бонго

...
Гласоподавателите в Габон се насочват към урните за президентски, законодателни
Коментари Харесай

Гласоподавателите в Габон се насочват към урните за президентски, законодателни и местни избори, които опозицията се надява да провалят кандидатурата на президента Али Бонго за трети мандат и да сложат край 56-годишната власт на семейството му.

Избирателните секции бяха отворени в централноафриканската страна в 8 часа сутринта (07:00 GMT) в събота с 19 кандидати за президентските избори, въпреки че шест от основните опозиционни партии подкрепиха общ кандидат, за да стеснят надпреварата за сваляне на Бонго.< /p>

Броенето на гласовете ще започне след затваряне на избирателните секции в 18:00 (17:00 GMT). Все още не е ясно кога ще бъдат обявени предварителните резултати.

Гласуването е дългоочакван тест за подкрепата за Бонго, който изкара два седемгодишни мандата. Недоброжелатели казват, че той е направил твърде малко, за да насочи петролното богатство на Габон към една трета от 2,3-милионното му население, живеещо в бедност, и поставят под въпрос годността му да управлява след инсулт през 2018 г.

64-годишният Бонго се опита да опровергае това изображение чрез широка кампания. Той обеща да създаде повече работни места, да засили програмите за микрозаеми и да намали таксите за държавни училища.

Подготовката на изборите беше гладка, но мнозина се опасяват, че следизборният период може да доведе до безредици като протестите, които избухнаха след победата на Бонго през 2016 г. Опозицията провали и двете му предишни изборни победи, заявявайки, че е спечелил с измама.

Последните промени в системата за гласуване могат допълнително да усложнят последствията, каза Ремаджи Хойнати, изследовател в фокусирания върху Африка Институт за изследвания на сигурността. Те включват въвеждането на единна бюлетина, която изисква избирателите да изберат кандидат за президент и политик от една и съща партия.

Промените „може да добавят повече напрежение към резултата от изборите, а след това може би и конкуренция и може би насилие“, каза Хойнати.

Лагерът на Бонго го позиционира като твърд фаворит за спечелване на надпреварата, въпреки че няма надеждни проучвания.

Основната му заплаха идва от съвместния опозиционен кандидат Алберт Ондо Оса, 69-годишен, професор по икономика и мениджмънт, който води кампания за необходимостта от промяна и по-добри икономически възможности.

Това може да отекне в страна, в която една трета от младите хора са безработни и по-голямата част от населението познава само правилото на Бонго.

В петък големи тълпи присъстваха на последните митинги на Бонго и Ондо Оса в столицата Либревил.

„Аз съм на 67 години, мога да ви кажа, че никога не съм виждал такъв ентусиазъм за кандидат. Убеден съм, че тази година ще има смяна на еврото в Габон”, каза пенсионерът Ален Мусаву на митинга на опозицията.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР