Общинският съветник в София Борис Бонев смята, че има качествата

...
Общинският съветник в София Борис Бонев смята, че има качествата
Коментари Харесай

Борис Бонев: Имам качества за кмет, а в ПП виждам потенциални партньори

Общинският консултант в София Борис Бонев счита, че има качествата да бъде " добър кмет на София ". В новата групировка " Продължаваме промяната " той вижда " евентуални сътрудници " в града. Така той отговори на въпрос дали се надява на поддръжката на обединението на Кирил Петков и Асен Василев за локалните избори следващата година.

" Смятам, че [Продължаваме промяната] са едни от евентуалните сътрудници, с които можем да приказваме за взаимни дейности в София ", сподели Бонев в " Студио България " на Свободна Европа.

По думите му на " национално равнище се е получила сходна четворна коалиция, която сега прави опит да санира всичко след ГЕРБ ". Ето за какво Бонев счита, че София има потребност от същото.

Общинският консултант обясни разкритията си за публичната поръчка за улично осветяване в София, с които провокира скандал в края на предходната седмица. Той съпостави цените, които заплаща Столичната община, със обстановката в полската столица Варшава. Там против 13 млн. лв. по сметки на " Спаси София " локалната власт е съумяла да смени 38 000 натриеви лампи с лед осветяване.

" Ние направихме една сметка, че даже да вземем най-базовата и най-евтина цена от този търг, който Столична община е подписала, същите тези 38 000 лампи, с цел да ги подменим в София, ще ни излезе над 60 млн. лв. ", сподели Бонев.

Ето и цялостния текст на изявлението:

- Пет институции към този момент ревизират публичната поръчка за осветлението в София. Става дума за това, което вие разказахте пред бТВ – над 70 млн. лв.. И се оказва по този начин, че при едната компания една лампа коства над 5700 лв., а при другата компания – 1500 лв.. Обаче зам.-кметът на София Кристиян Кръстев твърди, че всичко е по закон, Вие преувеличавате и това не е правилно. До какво ще доведат тези инспекции, господин Бонев, в случай, че той твърди, че всичко е законно?

- Първо, информацията на нашите хубави графики не е просто взета отнякъде инцидентно. Това са цените, които са записани в подписаните контракти сред Столична община и съответните две компании. Тези цени, тези контракти, цялата информация по тази социална поръчка е обществено налична на уеб страницата на Агенцията за публичните поръчки. Тоест всеки един от вас, от нас, от феновете може да влезе и да ревизира самичък с очите си, че за едни и същи позиции – тъй като условията към компаниите, които са взели участие в тази социална поръчка, са безусловно идентични – едната компания дава цена за доставка на LED лампа от 3710 лева, а другата компания за безусловно същата лампа – 970 лева

- Това са разнообразни лампи от тези, които бяхте посочил, по този начин ли?

- Не, тук съответно аз Ви изтъквам самата лампа като осветително тяло. Цените, които ние показахме, в действителност е цялата стойност за шахтата, за стълба, за рогатката, за самата лампа и по тази причина и когато демонстрирахме това голямо противоречие, казахме: в случай че инцидентно стане случай, кола блъсне стълба и той падне на бул. " Цар Освободител ", от едната страна в случай че падне стълбът, поправката ще коства 5800 лева за всичките неща, а [ако падне] от другата страна, ще коства 1600 лева Това е разлика, която ние намираме за безусловно неприемлива и никога не считаме, че е обикновено за Столична община. Общината в последна сметка е възложител, тя е пуснала тази социална поръчка, тя би трябвало да носи отговорност. Както се споделя, не е вманиачен този, който яде баницата, а този, който му я дава. В случая Столична община дава тази баница и компаниите в действителност са се постарали доста добре да я ядат.

- Какво обаче споделя компанията „ Лог Сиберия “. Да разбираем за феновете, това е по-скъпата компания, която дава много по-висока, в пъти, цена. От „ Лог Сиберия “ споделят, че в средствата за по-скъпите лампи влизат както средствата за потреблението на строителна техника, по този начин и самото осветително тяло, по този начин и монтажът, трудът на инженерите. Има ли алтернатива това да е пресилено, което Вие твърдите, и те най-добросъвестно да са пробвали да вместят всичко в тези средства?

- Както Ви споделих, условията към всички компании, които са кандидатствали за тази социална поръчка, са изцяло идентични. Тоест, какво съответно тази компания си калкулира в цената, това е нейна работа. Логично е, несъмнено, да калкулира заплата на чиновниците, машинизация, складови действия и така нататък Но това всички го вършат. Това, което обаче общината я интересува, е крайната цена. И още веднъж дублирам, в подписаните контракти, в по този начин наречената ценова оферта виждаме големи разлики сред двете спечелили компании във връзка с детайлите, които ценообразуват. Например, въпросната компания „ Лог Сиберия “ е записала в тези детайли, че часовата ѝ ставка е 40лв./час. Другата е дала 7,32 лева./час.

- Тези 40лв./час вършат над 7000 лева месечна заплата.

- Над 7000 лева на месец.

- Обаче Кристиян Кръстев твърди, че това е за непредвидени действия, експертен труд, който никой няма да заплати.

- Ето тука просто това е доста забавно по какъв начин се образува една операция. В контракта има член, който споделя: в случаи на непредвидени условия, в които по една или друга причина строително-монтажните работи не са били включени в количествените сметки или нещо възникне изключително, се считат цените на новите услуги, които ще бъдат предоставени, на база, да, на тези цени. Това, което обаче господин Кръстев пропуща да каже, е че количествените сметки, т.е. цените за създаване на лампи в контракта също са сметнати по тези цени.

Ето това са детайлите за ценообразуването за капиталовите разноски. Тоест всичките тези цени, които след това са толкоз високи с по 1000, по 2000, по 4000 лева и така нататък. Те са толкоз, тъй като са считани, употребявайки тези стойности. Тоест когато Столична община в регионите, извоювани от скъпата компания, разпореди да се направи една лампа, тя тази нова лампа ще я направи по тези високи цени. А те са високи поради тези ценообразувания. Тоест това, което сподели зам-кметът, е половината от действителността. Да, в случай че има непредвидени разноски, също ще се считат по тази цена, само че пропусна да каже, че в действителност всичките разноски за вложенията към този момент са сметнати по тази цена и към този момент са заложени в количествената сметка.

- Този диалог в общественото пространство тече от неделя, дано се опитаме да разбираем. Ето какво споделя зам-кметът: на компанията " Улично осветяване " (условно наречена " по-евтината " ) е платено повече, в сравнение с " Лог Сиберия " (по-скъпата). И споделя по този начин: " Фирмата, за която Борис Бонев твърди, че е по-скъпа, е дала с 200 000 лв. по-малко в сравнение с тази, която е по-евтина ". Как обяснявате това?

- Много просто. Поръчката е разграничена на две разнообразни действия: едното е поддръжка на съществуващо улично осветяване. Другото пък е строителство на ново улично осветяване. Цените, които ние от самото начало цитираме са за строителството на ново улично осветяване. И по тази причина споделяме: в случай че Столична община разпореди на скъпата компания в северните региони на София да построи една лампа, то за цената, която ще заплати за тази една лампа в южните региони ще могат да се слагат четири лампи. Да, има разлики в цените за поддръжката, те не са толкоз огромни.

Но, в действителност, това което заместник-кметът ни споделя, е: бъдете спокойни, едната компания ни е дала доста скъпи цени за поддръжката, другата – доста скъпи цени за строителство и то по този начин се балансирало. Обаче… чакайте малко, работата на един възложител, работата на една община, която отговорно разходва средствата на данъкоплатците, не е да търси баланс сред цените на другите компании. Целта е да откри най-хубавите цени и най-високото качество. И поражда въпросът: вместо да ми изяснява по какъв начин балансира и цените за поддръжка и строителство, не можа ли когато залага критериите за публичната поръчка заместник-кметът да упорства да имаме най-ниските и положителни цени и за поддръжка и за строителство. Сами виждате – вземат се едни цифри, хвърлят се в пространството, с цел да се обърка обществото.

И апропо, в данните, които господин Кръстев сподели, той ги беше разделил за поддръжка, само че беше дал и данните за това, което е вложено в ново улично осветяване. И апропо тези данни са: 900 000 лв. са дадени на " Лог Сиберия " за улично осветяване, 700 000 лв. са дадени на " Улично осветяване ". По-важното е за тези пари какъв брой лампи са поставени?

- Има ли доклад досега, разбивка, с цел да се види?

- Не съм видял сходно нещо досега. Би трябвало да има.

Това, което желая да кажа е, че поради по-скъпите цени тези 900 000 лв., които са дадени на " Лог Сиберия " предходната година, тя е могла да направи 155 лампи. А другата компания, поради по-евтините си цени и макар че е получила с 200 000 лв. по-малко е направила 455 лампи. Три и половина пъти е разликата. Това е разковничето, че за ново строителство цените на една компания са неведнъж по-високи. И общината го е позволила.

- Опитвах се да намеря данни и фактология какво се случва с уличното осветяване в София, въобще. Колко лампи има, какъв брой би трябвало да се сложат, има ли по-слабо осветени региони и прочие. Не открих такава информация.

- Би трябвало в един добре ръководен град тази информация да я има – да е ясно къде има потребност от повече вложения за ново осветяване, или вложения за поддръжка. Но фактът, че в тази социална поръчка за 73 млн. лв. за безусловно всяка една от четирите обособени позиции, които обгръщат разнообразни региони на София, цената за инвестиция е идентична и цената за поддръжка – също, и няма разлика в бюджетите, на мен ми приказва, че се е работило ангро. Има информация какъв брой натриеви и лед лампи има в града настоящо, само че няма информация най-малко обществена, за това те в какво положение са, къде има потребност от промяна и тн.

Искам да обърна внимание и на друго: още преди година и половина, когато беше оповестена поръчката, доста преди да знаем самостоятелните цени, ние обществено призовахме кмета Фандъкова да приключи поръчката, тъй като цената ни се струваше безпричинно висока спрямо предходните търгове, които Столична община е правила. И второ, критериите за качество бяха понижени по отношение на предходните търгове. Това не беше направено от Фандъкова.

- Като в това време уличното осветяване мина към различен отраслов заместник-кмет?

-Не единствено мина, а мина нелогично. Понеже тук приказваме за строителство на улично осветяване, то постоянно е било в сектор " Строителство ". Изведнъж отива в сектор " Градски превоз ". Каква е повода – не знам, само че е реалност – господин Кръстев пусна тази социална поръчка за 73 млн. лв..

- Когато предупредихте за пороците на поръчката, преди година и половина, имаше ли някакъв отклик от Столична община?

- Щели да създадат инспекция. На госпожа Фандъкова отговорът постоянно е подобен. И в този момент тя е упълномощила инспекция.

- Да, на " Вътрешен одит ", нали?

- Да. Само ще ви припомня, че тъкмо преди три години, когато се разпадаше ул. " Граф Игнатиев ", госпожа Фандъкова също беше упълномощила инспекция. Така и никой не разбра какво сочат резултатите от тази инспекция.

- Вие нямате ли достъп като общински съветници, не можете ли да ги изискате?

- Тази дирекция, която прави въпросните инспекции, е на директен надзор, на директно послушание на госпожа Фандъкова. Което значи, че тя, възлагайки инспекция на тази дирекция, все едно ревизира себе си.

- Колко инспекции сте изискали да разбере какво са посочили, а не сте получили отговори?

- Така не мога да ви отговоря, тъй като госпожа Фандъкова непрекъснато възглага инспекции за някакви неща, само че то казусът е, че в нейна отговорност е след това да има някаква реакция. Както и за този търг: тя не може да каже, че не е знаела за него, не може да каже, че не е чувала, че има някакви подозрения за този търг – има нейни изявленията, в които тя споделя, че ще ревизира. И внезапно имаме този резултат – разлика в цените сред 3 и 77 пъти.

- Като казвате какъв брой пъти е разликата – един откъс от господин Кръстев. Той споделя: " Разликата сред цените на двете компании за поддръжка и създаване на осветлението в София е смущаваща, само че не е противозаконна ". Има ли други смущаващи, само че не противозаконни разлики, господин Бонев, които вие сте забелязали и смятате ли, че от бюджета на Столична община се краде?

- Човекът, който е упълномощил провеждането на тази социална поръчка, който е имал цялостен надзор за критериите в тази социална поръчка за пазарното изследване и най-после е подписал договорите, той споделя " съмнителните цени, само че не противозаконни ".

- Аз по тази причина започнах и с въпрос дали ще има някакъв резултат от петте инспекции на поръчката, които към този момент са в ход, тъй като … в случай че не са противозаконни, тогава какво?

- Предстои да забележим, да. Защото аз нося протокол от работата на комисията [по публичната поръчка], в който ясно написа, че " след настъпване на оповестения час ръководителят на комисията установи, че участникът " Лог Сиберия " не е декриптирал своето ценово предложение ".

- Това е изискване защо?

- Дисквалифициране от поръчката. Само че офертите на участника са отворени и прегледани. И участникът е класиран. Да, не печели тези две позиции, само че в случай че не са могли да декриптират в границите на открития период, за какво го класират?

- Да се върнем на бюджета на София.

- Мога да на следващия ден да изреждам проблеми, за жалост, в които и ние, и други мои сътрудници, и публицисти са алармирали за неизгодни покупко-продажби, за източване на общинския бюджет.

- И следва инспекция?

- Да, съвсем постоянно без резултат. Улица " Граф Игнатиев " или пък пейките за 10000 лв.. Помните ли единствено какъв брой пари бяха дадени за ремонт на ремонта, надзор на контрола – и в този момент в случай че идем до улица " Граф Игнатиев ", за която стана дума, ще забележим, че е цялостно с напукани, изпочупени и разместени плочки. А улицата даже още е в гаранция, само че кметът Фандъкова, която би трябвало да задейства тази гаранция, не го прави. Да ви напомня ли за Западен парк, където изтекоха милиони? Ето това е бюджетът на Столична община.

- А има ли алтернатива това всичко да е мърлявщина?

- Мислите ли в действителност, че тоалетна за 250 000 лв. или скамейка за 10 000 лв. е демонстрация на небрежност?

- Може ли да се пресметна каква част от този бюджет се отклонява?

- Със сигурност може. Защото всички тези действия – ремонт на улици, засаждане на дървета, поддръжка на градска среда са проверими, може да се разбере какъв брой костват. В последна сметка не са един или двама души в страната, които знаят какъв брой коства да се постави асфалт. Може да се направи съпоставяне и да забележим какъв брой от парите, които даваме, е неразбираемо къде отиват.

Ще ви дам един образец. Преди по-малко от месец кметството във Варшава разгласи, че ще подмени 38 000 натриеви лампи с лед лампи. Стойността е 13 млн лв.. Ние направихме една сметка, че даже да вземем най-базовата и най-евтина цена от този търг, който Столична община е подписала, същите тези 38 000 лампи, с цел да ги подменим ще ни излезе над 60 млн. Варшава заплаща 13 млн., а ние [бихме платили] най-малко 60 млн.

- Но те си нямат във Варшава " Лог Сиберия " и " Улично осветяване ".

- Нямат си, и Кристиян Кръстев и Йорданка Фандъкова си нямат. Ето това е разковничето.

- В този смисъл: Кристиян Кръстев няколко пъти сподели, в разнообразни свои участия, че вие сте почнал към този момент предизборната си акция. Вие до момента не коментирахте това. Надявате ли се на поддръжката на " Продължаваме промяната " за идващите избори за кмет на София?

- Първо да кажа, че сходен вид разкрития ние вършим откогато съществуваме. И за Графа, и за Западен парк, и за Северен парк – всичките тези неща са правени без оглед идват ли избори или не.

Аз персонално считам, че имам качествата да бъда добър кмет на София. Смятам, че с нашия екип от над 300 души експерти и специалисти, сме потвърдили през всичките 12 години, в които се борим за една по-добра София, че имаме концепциите, имаме решенията, че не ни е боязън, че демонстрираме сходен вид схеми. Също по този начин съм откровено уверен, че с цел да може страната ни, в тази ситуация София, да бъде откопчана от клопката на ГЕРБ и от всичко, което се е случвало през последните 15 години, е нужно да търсим необятен опозиционен фронт. И първо да се съгласим върху целите. Какво желаеме да реализираме за София, по какъв начин виждаме този град в бъдещето, дали ще продължаваме с публични поръчки за 73 млн и цени, които се разграничават по 70 пъти една с друга или ще желаеме качествено осветяване и на положителни цени, дали ще желаеме да даваме по 230 милиона на компании на хора с прякори, а на този декор София ще става все по-мръсна или ще желаеме София да бъде чиста.

- Към сегашния миг вие демонстрирате ли предпочитание да участвате в идващите избори?

-Ние сме непрестанно извънредно дейни по проблемите и тематиките на София. Предлагаме решения и демонстрираме недъзите.

- А с " Продължаваме промяната " ще си сътрудничите ли?

- Смятам, че те са едни от евентуалните сътрудници, с които можем да приказваме за взаимни дейности в София. Както виждате, на национално равнище се получи сходна четворна коалиция, която сега прави опит да санира всичко след ГЕРБ, считам, че София, която е смален модел на страната, има потребност също от доста сериозна социална поддръжка. Защото част от промените, които ще са нужни, няма да бъдат известни.

Източник: Свободна Европа

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31680941.html
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР