Общинският съветник Траян Тотев получи отговор на питането си към

...
Общинският съветник Траян Тотев получи отговор на питането си към
Коментари Харесай

Какво е състоянието на детските ясли в община Русе

Общинският консултант Траян Тотев получи отговор на питането си към кмета

На 41-вото съвещание на Общински съвет – Русе от 17 ноември 2022 година общинският консултант от групата на „ Патриотите-ВМРО “ Траян Тотев получи отговор на питането си към кмета Пенчо Милков относно положението на материалната база и енергийната успеваемост на сградния фонд на детските ясли на територията на община Русе.

В отговора по т. 1 от питането бе регистрирано, че във функциониращите на територията на общината детски ясли поетапно се извършват строително-монтажни действия. На постройките на ясли № 1, № 4 и № 9 към този момент е осъществено саниране и реализирана предстоящата енергийна успеваемост, а постройката на ясла № 6 дава отговор на нормативните условия още с откриването ѝ през 2016 година. В ясли № 8 и № 15 са сменени старите дограми. На други две русенски ясли към момента не са сменени дограмите във всички пространства, като това е планувано през 2023 година при обезпечаване на задоволителен финансов запас от делегирания бюджет. В детска ясла № 5 има замяна на дограмата и занапред следва санирането на постройката, провалено през 2021 година заради преустановяване на процедура за подписване на контракт с изпълнителя. През 2023 година при обезпечаване на задоволителен финансов запас от делегирания бюджет ще се разгласи нова процедура за избор на реализатор, пишат от централата на Вътрешна македонска революционна организация - Русе.

По т. 2 от питането отговорът на кмета бе общ за всички ясли на територията на общината с изброяване на осъщественото. Не бе обаче отговорено съответно има ли ясли, в които не престават към момента пособията за игра да не са сменени с нови и в случай че има такива, кои тъкмо са те.

По т. 3 възнамерява ли се вътрешно възобновяване на яслените пространства бе даден още веднъж общ отговор за всички ясли, че това поетапно е направено, без да се показва има ли несвършени някъде наложителни неща. Цитира се създаване в интервала 2019-2022 година на детски площадки за игри навън за всяка една от групите в 6 от детските ясли и замяна на вратите в 5 от яслите в общината.

От по този начин систематизираните отговори не стана ясно в кои съответно ясли нещата дават отговор изцяло на условията и има ли такива, оставени на фаза „ очакване “. От приложената финансова таблица за извършените действия не може да се дефинира незабавно в кои ясли положението дава отговор на условията и къде има какво още да се желае.

В отговора на кмета имаше цялостна конкретика едвам по т. 4 от питането – задоволителни ли са местата в яслите на територията на община Русе и къде има свободни за банкет места. Посочено бе, че потенциалът на яслените групи е повишен от 16 на 20 деца, като дружно с това е повишен и броят на обслужващия медицински и спомагателен личен състав. Бе изтъкнато, че през 2022 година два пъти е увеличено трудовото заплащане на медицинските експерти в яслите, като все още една здравна сестра в ясла получава съществена работна заплата в размер на 1650 лв..

Кметът Пенчо Милков отбеляза компликациите, които Общината среща при финансиране на ремонтните действия на постройките при по този начин увеличаващите се цени в строителството и се ангажира да се осъществят импортираните от Траян Тотев оферти към бюджета на Община Русе за 2023 година по отношение на подобренията, от които се нуждаят общинските детски ясли.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР