Общинският съветник от БСП Николай Велчев ще отправи питане към

...
Общинският съветник от БСП Николай Велчев ще отправи питане към
Коментари Харесай

Николай Велчев пита Фандъкова за едни неясно къде похарчени 900 000 лв., предназначени за физкултурния салон на 21-во СУ в „Лозенец“

Общинският консултант от Българска социалистическа партия Николай Велчев ще насочи запитване към Йорданка Фандъкова за едни неразбираемо къде изхарчени 900 000 лв., които са били предопределени за създаване на физкултурния салон на 21-во СУ „Христо Ботев“ в „Лозенец“.

Неговото запитване е във връзка признатия на сесията на СОС в четвъртък отчет на кмета за одобрение на определения претендент по отношение на извършен конкурс за основаване на срочно и безплатно право на градеж върху неподвижен парцел – частна общинска благосъстоятелност с повърхност от 1758 кв. м за период от 30 години. На този терен следва да бъде издигната постройка за спортни действия от олимпийския вицешампион в спортната гимнастика Йордан Йовчев.

„Въпросният терен, който е по-познат измежду лозенчани като физкултурния салон на 21-во учебно заведение е болна тематика за живеещите в квартала от доста години, разяснява Николай Велчев, който е заместник-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне в СОС. – Този проблем е с дълга история. Съществува едно решение на СОС с №384 от 11-ти юни 2009 година, с което е открита процедура за приватизация посредством обществен търг на два обекта. Единият е за част от постройка, общински нежилищен парцел на ул. „Люботрън“ №12. Със същото решение СОС разпорежда на Съвета за ръководство на Специализирания общински приватизационен фонд при осъществяване на капиталовата стратегия на фонда за 2009-2010 година, да планува постъпленията от приватизацията на въпросния парцел да бъдат употребявани целево за построяването на затрупан плувен басейн и физкултурен салон към 21 СУ „Христо Ботев“ в прилежащия УПИ, който е с предопределение „за административна постройка и спорт“. Въпросните приходи от приватизацията са 900 000 лева“.

Николай Велчев добави, че позволение за градеж на плувен басейн и физкултурен салон на 21-во СУ има още от 1988 година, а съществуващата постройка сега е построена до стадий Акт 14. „Има и експертно мнение, че структурата е изцяло здрава, сеизмично устойчива и може да понесе натоварвания, т.е. годна е за дотъкмяване, разяснява той. – Въпросът е какво се е случило с тези 900 000 лв. от приватизацията на прилежащия парцел, на който към този момент има построен хотел. И за какво не са употребявани целево, каквото е решението на СОС от 11-ти юни 2009 година Очевидно е, че няма построен затрупан плувен басейн и физкултурен салон. Вместо в този момент СОС да отдава безплатно право на градеж за 30 години на частна компания върху обекта, можеше на това място да има две уреди, от които да се възползват доста повече деца от квартала. Така нямаше да бъде изгубен общественият детайл. Затова държа да получа отговор на въпроса какво се е случило с постъпилите 900 000 лв. в Следствен отдел към окръжна прокуратура от приватизацията на прилежащия парцел и защо са били изхарчени. Защото тези средства са били заложени в финансовата стратегия за 2009-2010 година. Този проблем е образец за политиката на ръководещите в София от ГЕРБ през последните 15 години и явно доказателство, че те не извършват личните си решения“.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР