Общинският съветник Борис Бонев внесе днес доклад в СОС, в

...
Общинският съветник Борис Бонев внесе днес доклад в СОС, в
Коментари Харесай

Борис Бонев предлага намаляване на служебните абонаменти

Общинският консултант Борис Бонев внесе през днешния ден отчет в СОС, в който предлага преустановяване на безотговорно отдаване на паркоместа и ограничение на гратис паркиране за държавни и общински институции. Според общинския консултант с намаляването на служебните абонаменти на институциите ще се вкара ред в паркирането, ще се постави завършек на привилегиите за институциите и ще се обезпечат сензитивно повече места за софиянци. Според Спаси София сега стотици паркоместа, изключително в центъра на София, са заети от служебни абонаменти на институциите, с което мощно се понижават местата за свободно прилагане на живущи и приходящи.

„ Институциите заемат тротоарите, площадите, пътните платна. Присвояват си обществената благосъстоятелност и я трансформират в персонален паркинг без никаква грижа за публичния интерес. От Спаси София предлагаме това да се промени и на практика да разкрием стотици нови места за жителите тъкмо там, където те са най-необходими и дефицитни “, безапелационен е самостоятелният общински консултант Борис Бонев. От Спаси София изясняват, че в случай че предлагането им бъде признато, съотношението в паркоместата ще бъде променено, като приоритет ще бъде даден на жителите. Затова са заложили ясни ограничавания за оптималния брой паркоместа, които могат да бъдат резервирани и употребени като служебни абонаменти.

„ Предлагам до 40% от местата по дадена улица или паркинг да могат да се употребяват от институциите. С това желаеме да прекратим порочната процедура цели улици и площади да бъдат присвоявани от служителите, оставяйки жителите без никакви места за паркиране. С второто ограничаване предлагам най-много до 20% от местата във всяка подзона да могат да бъдат служебни абонаменти. В момента част от подзоните в Синя зона са безусловно окупирани от колите на държавни и общински институции “, добави Борис Бонев от Спаси София.

Според градските деятели най-безочливи в присвояването на обществените пространства са депутатите от Народното събрание, които разполагат с над 230 места на пл. Св. Ал. Невски и зад някогашния Партиен дом. Министерски съвет пък разполага с над 100 места върху общински терен при Централната баня, а Столичната община е превзела над 70 места при храм-паметника „ Св. Ал. Невски “ и по ул. „ Московска “. „ Смятам това за неприемливо. Институциите би трябвало да покажат на жителите, че те също съблюдават разпоредбите и могат да се откажат от своите привилегии.

Предлагам тази промяна, с цел да създадем София по-справедлив и екологичен град и с цел да улесним живота на жителите “ – стимулира се самостоятелният общински консултант. „ Призовавам точно Столичната община да се откаже първа от десетките си места, като това може да стане за пет минути със заповед на кмета Йорданка Фандъкова. Призовавам я да потвърди, че е на страната на жителите и публичния интерес и по тази причина чакам нейната ясна и навременна позиция! “, безапелационен е Бонев.

Борис Бонев добави, че София от дълго време се нуждае от съществено преосмисляне на политиката по паркирането и подвижността, каквото не е правено от въвеждането на платеното паркиране преди 10 години. През този интервал моторизацията в София набъбна двойно и разпоредбите за прилагане на платеното паркиране от дълго време са остарели и неефективни. Същевременно столицата към този момент се обслужва от три пълноценни линии на метрото, които се пресичат в центъра на града, правейки го елементарно и бързо наличен от всички огромни квартали. „ Няма причина държавните и общинските служители, министри, депутати, общински съветници или кметове да не вървят на работа пешком, с градския превоз или с велосипед. Аз го върша всекидневно и ги убеждавам, че нищо ужасно няма да им се случи “, приключва общинският консултант.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР