Общинският съвет във Велинград отстрани от поста управителя на общинската

...
Общинският съвет във Велинград отстрани от поста управителя на общинската
Коментари Харесай

Имало ли е злоупотреби с COVID бонуси в болницата във Велинград?

Общинският съвет във Велинград в профил от поста шефа на общинската болница в града - доктор Иван Динев, поради неприятното финансово положение на лечебното заведение.

С най-малък превес на гласовете съветниците са решили, че медикът, който живее в София, не извършва ежедневните си мениджърски функционалности. До назначението на конкурс болничното заведение ще се ръководи от доктор, който е практикувал в частната болница на Велинград.

Междувременно в общинската болница тече инспекция за непозволено погашение на средства, предопределени за работещите на първа линия против Коронавирус. Прокуратурата също се е самосезирала по медийни изявления за чиновник от техническото звено на лечебното заведение, който е получил бонус без да е работил в рискова среда.

Принципалът на велинградската болница - общинският съвет, ще ревизира всички финансови документи за заплатите на лекари и немедицински лица, които са работили на първа линия с коронавирус пациенти. Поводът е медийна обява, че служителят Венко Бозев, назначен като " специалист здраве и сигурност " също е срeд получилите
бонус. От документи, които ни предоставиха от болничното заведение, е видно, че фактически на лицето са изплатени по 1000 лв. за два месеца.

" Получил е за месеците ноември 2020-та доплащане за работа в Коронавирус, за което той е попълнил съответната декларация, че е влизал, работил и т.н Тогава нямаше условие за избрани часове и за месец февруари. Кислородната система не се поддържа от медицински личен състав, тя се поддържа от техници. Отоплителна система, противопожарна система, осветяване и т.н - всичко това се прави от техници, а той е на такава служба ", разяснява доктор Иван Динев – шеф на МБАЛ Велинград.

Според шефа по остарялата методика за погашение на спомагателните средства е било разрешено и механически лица да получават спомагателните 1000 лв..

" Ръководството е решило за работата, която съм направил вътре и съм помагал и ми е изплатило тези пари, само че отново желая да подчертая, че то е плащано и на други които са работили. Защото то беше развой, който е непрестанен – ние в процеса на работата обновявахме болничното заведение, увеличавахаме коронавирус леглата ", сподели служителят Венко Бозев.

Венко Бозев е назначен на работа в болничното заведение през 2010-та година. Освен инженер-лесотехник, той има и магистърска степен по здравен мениджмънт, която му дава право да работи в лечебно заведение.

" Свикал съм непрекъснатата Комисия по опазване на здравето. Ще имаме среща с шефа, с цел да може да вземем всичките обстоятелства и откакто се запознае Комисията да сведем правилна информация и точна до принципала и до всички общински съветници ", изясни Атанас Перчинков – ръководител на Общински съвет-Велинград.

От окръжната прокуратура в Пазарджик се самосезираха и образуваха инспекция по случая. Тя е предоставена на Икономическа полиция.

Новоизбраният краткотраен шеф на общинската болница доктор Атанас Ташев пък ще встъпи в служба след две седмици, ако до тогава няма обжалване на днешното решение на общинския съвет.

Репортер: Мариела Хубинова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР