Общинският съвет в София заседава извънредно за проблема с неработещите

...
Общинският съвет в София заседава извънредно за проблема с неработещите
Коментари Харесай

Спорове за лифтовете на Витоша и реорганизацията на движение белязаха заседанието на СОС

Общинският съвет в София заседава изключително за казуса с неработещите лифтовете на Витоша и за новата организация на придвижване в центъра на София. Кметът Васил Терзиев разгласи, че ще свика краткотрайна комисия за лифтовете. Според него би трябвало да се работи за цялостна визия на планината, а не на парче. Собствениците на оборудванията не пристигнаха на съвещанието, повода - разбрали за него 10 мин. преди началото му.

От " Витоша ски " не престават да упорстват, че проекта за ръководство на планината, който е изминал през 2015-та, както и признатия през 2011 обновен закон за горите са голяма спънка за цялостното възобновяване на лифтовете на Витоша. Кметът Терзиев ще търси решение на този спор посредством свикването на краткотрайна комисия.

" Поемам ангажимент и при нас в общинската администрация да има екип, които да се занимава единствено с това и да стартира ефикасна работа сред всички институции, с цел да не си подмятаме като парещ картоф още 8 години какво е допустимо и какво не ", разяснява Васил Терзиев, кмет на София.

Част от общинските съветници считат, че общината би трябвало да скапе контракта за приватизация, защото не се извършва клаузата за транспорт на пасажери. Затова в понеделник ще има ексклузивен контролен съвет на организацията за приватизация.

" Предметът транспорт на пасажери явно сега физически не се извършва, а се извършва задължението за 44 чиновници, които какво ли вършат сега - очевидно ще берат билки ", сподели Прошко Прошков- Прошко Прошков, общински консултант ГЕРБ Съюз на демократичните сили.

Според болшинството обаче препоръчаната скица за повреждане на контракта поради неизпълнени клаузи ще сложи общината в позиция да бъде наказана, а строителството на нови уреди ще се забави с години. Нещо което никой не желае.

" Истината е, че съответни отговорности в контракта не са написани. Не е написано какъв брой лифта би трябвало да действат, какъв брой могат да спрат, за какъв брой време могат да спрат. Интересът на софиянци е точно вложителят да бъде принуден да построи лифтове ", счита Христо Копаранов, общински консултант Политическа партия -ДБ- Спаси София.

От визията за Витоша качена през днешния ден на уеб страницата на сдружението излиза наяве, че притежателят има предпочитание да построи нови лифтове, само че законите не му дават сигурност в инвестицията за милиони. Според останалите общински съветници диалогът за ремонт и поддръжка на в този момент съществуващите лифтове е неуместно.

" Аз желая достъпът до Витоша с изключение на екологичен да е съвременен бърз и удобен ", съобщи Иван Таков, ръководител на групата на Българска социалистическа партия.

Другата седмица ще бъде свикано изключително съвещание на комисията по превоз с всички заинтригувани страни, в това число притежателя и представители на ски учебните заведения. По отношение на новата организация на придвижване в центъра на столицата от болшинството подсетиха, че кметът е притежател на пътя и дава отговор за организацията на придвижването. Генерален проект за организацията на придвижването нямало от 2016-та и по тази логичност всичко направено по-късно е нелегално.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР