Общинският съвет в Смолян прие Наредба за реда за престой

...
Общинският съвет в Смолян прие Наредба за реда за престой
Коментари Харесай

Въвеждат зони за паркиране в Смолян

Общинският съвет в Смолян одобри Наредба за реда за престой и паркиране на пътни транспортни средства на територията на община Смолян. Зелените зони за паркиране в регионалния град ще се вкарат след 1 май следващата година, когато се планува Наредбата да влезе в действие.

„ Това е първата стъпка към въвеждане на ред, с цел да се контролира придвижването в града. В центъра и в периферията има проблеми с придвижването, а Смолян може би е единственият регионален град, който не е подхванал такива стъпки. Отчитайки нараствания авто поток, съсредоточен най-вече в централната градска част, както и по перифериите, обуславят потребността от контролиране и приемане на условия за регламентирано паркиране на транспортните средства. Процесът на контролиране е да се обособят места за платено паркиране, което ще даде опция на всеки жител, както и юридически лица, посредством възнаграждение да употребяват обособено паркомясто “, сподели кметът Николай Мелемов, представен от " Марица ".
свързани новини2788на 28.10.2021
Платените паркинги ще са за времето от 8,30 до 17,30 часа. В Наредбата е планувано абонамент за паркиране за ден, месец, шест месеца, една година, длъжностен абонамент и абонамент за регион. Във всяка зона за платено паркиране ще се обособят закрепен брой места за гратис паркиране на коли, пренасящи или ръководени от хора с трайни увреждания. Паркингите ще са няколко типа – обществени /за почасово, абонаментно и/или гратис паркиране. Ведомствени – за потребностите на държавни или общински ведомства, с стеснен достъп – обслужващи единствено коли на стеснен кръг лица. Видът им ще се дефинира от неговия притежател. На погрешно паркираните коли ще се поставя скоба или ще бъдат насилствени премествани. Собственикът ще би трябвало да заплати такса за освобождение.

Председателят на правната комисия в Общинския съвет Ангел Безергянов разясни, че всички тези действия ще се реализират от профилирано звено или общинско дружество. Съветникът уточни, че общинската администрация има подготвеност да вкара платени паркинги и зони, които са включени в Интегрирания проект за градско развиване.

Предстои със последващи решения на Общинския съвет да се дефинират региони, улици, пътища или елементи от тях като зони за платено паркиране. Ще се дефинират също и таксите за паркиране, за абонаменти, санкциите при слагане на скоби за погрешно паркиране, при наложително пренасяне и други детайлности.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР