Общинският съвет в Пловдив прие кандидатстването за частично финансиране на

...
Общинският съвет в Пловдив прие кандидатстването за частично финансиране на
Коментари Харесай

Няма да вдигат данъците в Пловдив, кметът търси 32 млн. лева за новите училища и градини

Общинският съвет в Пловдив одобри кандидатстването за отчасти финансиране на седем нови учебни заведения и детски градини. Решението бе належащо по отношение на плана на МОН, който ще обезпечи 33.5 млн. лв. за новата просветителна инфраструктура. От предлагането излиза наяве, че в идващите 2 години, община Пловдив би трябвало да обезпечи 32 млн. лв. лично финансиране, с цел да приключи седемте плана до 2027 година. Общинският консултант Константин Георгиев попита кмета и отрасловото му вице от къде ще дойдат тези спомагателни 32 млн. лв., защото става въпрос за сериозен финансов запас, който община Пловдив мъчно може да си разреши и дали това няма да докара до повдигане на налози или изтегляне на нови заеми.  
Прочетете още
Първо Владимир Темелков, а по-късно и Костадин Димитров обявиха, че община Пловдив ще направи всичко допустимо, с цел да се обезпечат тези 32 млн. лв., без да се постанова да се подвигат данъците. По думите на Димитров има разнообразни финансови принадлежности, които мога да се употребяват, с цел да бъдат приключени учебните заведения. Той даде образец, че последното издигнато учебно заведение в Пловдив е „ Черноризец Храбър ” в Тракия, което е приключено преди 40 годни. Поради това новата просветителна инфраструктура е предизвикателство, само че той е убеден, че с екипа му ще успее да го извърши в интерес на града.

Общо стройността на 7-те плана е 65 млн. лв., ето и по какъв начин са разпределени:

За построяването на Математическа гимназия " Академик Кирил Попов "   са обезпечени 7,5 млн. лв., като са нужни още 10,3 млн. лв. за първия план. Грантовото финансиране за учебно заведение " Княз Александър I " също е 7,5 млн. лв., а приносът на Общината ще е 7 млн. лв..

Новата постройка на Средно учебно заведение " Свети Патриарх Евтимий " зад мол Пловдив  ще е за 14,7  млн. лв., а 7,5 млн. лв. са по плана на МОН.  Най-големите детски ясли, които ще се строят в „ Южен ”  за 10 групи, ще костват 9,1 млн. лв., като половината ще се поемат от градския бюджет.

Двете нови яслени групи в Детска градина " Славей " ще са близо 2 млн. лв., като още веднъж финансирането  ще е 50/50 сред МОН и градската администрация.

Най-голямото процентно съфинансиране от хазната на града ще е за " Вълшебно детство " в регион „ Централен ”. Грантово финансиране на стойност 999 хиляди лв., а приносът на Община Пловдив ще е 1,7 млн. лв..

Обратното – в регион „ Тракия ” новите ясли с 8 групи ще се финансират от МОН с 4,5 млн. лв., а самоучастието ще е 1,5 млн. лв. от страна на локалните управляващи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР