Общинският съвет в Пловдив прегласува решението си за присъединяването на

...
Общинският съвет в Пловдив прегласува решението си за присъединяването на
Коментари Харесай

Пловдивските общинари бутнаха ветото на губернатора за Белщица, но казусът не е решен

Общинският съвет в Пловдив прегласува решението си за присъединението на Белащица, откакто регионалният шеф го върна.  Първоначалното предложение към локалния парламент бе предходното решение да се анулира, само че след излизането новия протокол на ГРАО, то бе променено в залата. Вчера малко преди 17:00 часа Инициативният комитет за присъединението на обитаемото място към Община Пловдив е внесла подписката и решението на ГРАО, съгласно която има 451 годни от 490 подписа, които са задоволителни за провеждането на референдум.
Прочетете още
Така с 44 гласа „ за ” решението бе прегласувано, откакто Константин Георгиев предложи изменението му.

Председателят на Общинския съвет Александър Държиков изясни на общинарите и аргументите, заради които се е стигнало до този проблем.  Една от тях е, че двата общински съвета работят по разнообразни закони. Пловдив като приемаща община взима решение съгласно Закон за  териториално и селищно устройство, в „ Родопи ” за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление.

Оттам инспекцията на подписите се вършиме надлежно от Община „ Родопи ”, а тази, гласувана в Пловдив от регионалния шеф. От ГРАО не са длъжни да препращат подписката към Община Пловдив. На процедура по този начин и се е случило.

Преди гласуването юрист Снежана Стефанова от ИК съобщи, че се усеща като феодална страна, като управленците непременно се пробват да запазят своята територия, като афишират война на своите жители.

„ Ние желаеме да живеем в правова страна и да се прекланяме пред закона и правата на жителите.  Най-демократичната форма е референдума, като има закони и правила за тя ”, сподели юрист Стефанова.

Решението от Общинския съвет обаче може да бъде вкарано в съда от Областния шеф, а Административният съд да реши проблема.

Сесията на Община „ Родопи ” за референдума е на 24 ноември. Ако те откажат провеждането на референдума, топката още веднъж е в губернатора, който би трябвало да го насрочи.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР