Общинският съвет в Перник единодушно подкрепи искане на кмета Станислав

...
Общинският съвет в Перник единодушно подкрепи искане на кмета Станислав
Коментари Харесай

Минната дирекция в Перник вече е национална ценност


Общинският съвет в Перник единомислещо поддържа искане на кмета Станислав Владимиров Общината да взе участие в обществения търг за продажба на Минната дирекция в града, разгласен от Националната организация за приходите (НАП). Знаковото за Перник здание е оповестено за обмен поради задължения на сегашния му притежател " Мини открит въгледобив " ЕАД.

От отворено писмо на регионалния шеф Людмил Веселинов, което бе прочетено пред Общинския съвет, стана ясно, че Минната дирекция в Перник към този момент е национална полезност. Според Веселинов в незабавен порядък, единствено за ден в Специализирания експертен съвет по запазване на недвижимите културни полезности е изменен статутът на постройката в недвижима културна полезност с национално значение. Това се случи с помощта на светкавичната реакция на министъра на културата професор Велислав Минеков и на шефа на Националния  институт за недвижимо културно завещание арх. Петър Петров, изясни регионалният шеф.

Общинските съветници считат, че е належащо Министерски съвет да отпусне целеви средства на Община Перник за присъединяване в търга и по този начин да поправи направената от страната неточност през 2004 година с даването на най-голямата емблема на града в частни ръце.

Община Перник няма средства и не е редно да взема заем от над 7 млн. лева, с цел да в профил една неправда, позволена от страната, съобщи общинският консултант Денислав Захариев.

Минната дирекция е издигната през 1932 година по план на архитектите Коста Николов и Илия Попов. Външното оформление на постройката е в неокласически жанр, вътре се следи въздействие от ранна готика. Тя попада в обсега на територия с културно-историческо завещание със статут на групова недвижима културна полезност " Комплект от здания за потребностите на минната индустрия в мина Перник ".

В Перник тече подписка против продажбата на Минната дирекция с искане собствеността на постройката да бъде трансферирана на страната или на Общината, която до момента е подкрепена от близо 10 000 души. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР