Общинският съвет в Карлово прие Наредба за провеждане на обществени

...
Общинският съвет в Карлово прие Наредба за провеждане на обществени
Коментари Харесай

Нова наредба в Карлово отваря вход за гражданите към решения...

Общинският съвет в Карлово одобри Наредба за осъществяване на публични разисквания. Тя е част от народен план „ Вход за жители “ и е инструмент на локалната власт за взаимоотношение с жителите и публични групи при решение на значими въпроси. В Карлово планът се реализира от Центъра по правата на индивида, чийто ръководител е Вълко Станев. А планът за наредбата бе импортиран в съвещанието на локалния парламент от общинския консултант Тошко Стоев.

Документът дефинира изискванията и реда за провеждането на публични разисквания при приемане на нормативни актове, проекти, тактики и стратегии.

Според нея публичните разисквания се провеждат от ръководителя на общинския съвет, кмета на общината или избрани от тях лица, като могат да се притеглят и външни модератори. Обществените разисквания наложително се афишират на формалната страница на общината, а в хода на тяхното осъществяване може да се притеглят избрани професионални групи, цивилен организации, бизнеса или други заинтригувани страни.

Задължителна част от тези разискване е опцията на заинтригуваните страни да дават писмени мнения, отзиви и мнения.

Наредбата съдържа специфичен раздел, в който се дефинира реда на публичното разискване на плана за бюджета на общината, на доклада за осъществяването на бюджета, както и на поемането на дълготраен общински дълг.

Главният проектант също ще може да провежда публични разисквания по планове, проекти или оферти, които се отнасят до преструктурирането на избрана територия по Закона за устройство на територията, създаване на жилищни комплекси, градоустройствени решения и така нататък

И до момента локалната власт провежда публични разисквания по плана за бюджет на общината и по доклада за неговото осъществяване, както и по други значими въпроси. Наредбата обаче цели да направи и локалната власт, и жителите по-активни в процеса на взимане на решения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР