Общинският съвет с коледни подаръци към кметовете на селата –

...
Общинският съвет с коледни подаръци към кметовете на селата –
Коментари Харесай

Актуализираха бюджета на Средец заради болницата, одобриха и новата структура на кмета Кичев

Общинският съвет с коледни дарове към кметовете на селата – гласоподава съществено нарастване на заплатите

Общинският съвет в Средец актуализира бюджета за 2023 година, с цел да подкрепи общинската болница и покрие изключителни разноски. С 14 850 лева ще бъдат закупени 10 броя климатици на здравното заведение. Предвидени са и към 9200 лева за ПГМССЕ „ Н. Й. Вапцаров ". Отново за климатици, взеха решение през днешния ден съветниците. 

Друг любопитен разход, включен в актуализацията на бюджета, който провокира разногласия, стана сумата от 3389 лева След запитване на съветника Гошо Атанасов от „ Български напредък “ стана ясно, че с тези средства е закупено едно устройство. Кметът Иван Кичев изясни, че парите са изхарчени за негов длъжностен телефон, въпреки че не знаел каква тъкмо е сумата. В края на съвещанието градоначалникът (ВИЖ ВИДЕОТО) даде обещание да я възвърне.

„ По отношение на сензацията на днешната сесия – кметския телефон, желая да отбележа, че даже да кажа, че не съм знаел каква е цената, ще наподобява несериозно. Поемам ангажимент в тримесечен период, считано от януари, с мои средства ще възстановя тези пари от бюджета, с цел да няма спекулации “, сподели Кичев.

 



Гошо Атанасов също взе думата и акцентира, че като кмет е обикновено Иван Кичев да употребява по-скъпо мобилно устройство, защото той води служебни диалози. Забележката му била по отношение на това да има повече бистрота в докладните – да са по-изяснени. 

На днешната сесия съветниците подариха и коледни дарове на определените кметове на обитаемоте места, като утвърдиха предложенията за увеличение на месечното им заплащане. Кметът Иван Кичев ще получава с 300 лв. от горната страна, като заплатата му става 3850 лева. 

Местният парламент направи корекция по докладната във връзка с кметовете на селата – усили с още по 150 лв. от възнаграждението на всички.  Ето какъв брой ще получават те:
Дебелт - 1500 лв.
Драчево - 1400 лв.
Орлинци - 1400 лв.
Дюлево - 1270 лв.
Светлина - 12700 лева
Загорци - 1270 лева
Зорница - 1270 лева
Факия - 1270 лева
Момина Църква - 1270 лева
 Кметът на село Иван Айрянов е един от положителните образци освен за Средец, само че и за целия район - той е неотклонен, работлив и безусловно преобрази селото единствено за няколко години и работеше за смешни пари
Коледен подарък има обаче освен за кметовете на обитаемоте места, само че и всички притежатели на коли. Общинският съвет одобри с цялостно болшинство предлагането на кмета за намаляне на налог МПС. С към 15 лв. годишно по-ниска такса ще заплащат всички водачи, ползващи коли, което може да отвори порти за забавна миграция - бургаски компании и жители да си записват колите в прилежащата община. 

„ Водещо за понижението на избрания размер през 2019 година налог върху транспортните средства е, че е в по-висок размер и съставлява данъчна тежест на популацията. С приемането на новите размери на налог върху индустриалните средства се цели да се понижи справедливото образуване на същите, които да са съобразени с опциите на разнообразни обществени групи. Водещо за понижение на налог ПС е да има по-малка данъчна тежест за популацията на община Средец “, аргументира кметът предлагането си в докладната.

Съветниците без спор одобриха предлагането на кмета за измененията в състава на Общинската администрация. Както Флагман.бг към този момент заяви, не един, а трима ще са заместник-кметовете. По наша информация хард опозиционерът от Политическа партия Живко Гърков и Йона Чобанова ще станат част от администрацията. 

На днешната сесия бе определен и заместник-председател на Общинския съвет. Имаше единствено едно предложение за поста – Георги Станилов от Земеделски съюз „ Александър Стамболийски “. Проведе се скрито гласоподаване, като 13 гласа бяха „ За “, а четири „ Въздържал се “. 

Въпреки че имаше дребнави опити за разногласия, ясно се видя, че новата администрация желае да работи в синхрон с Общинския съвет. Направи усещане, че рецензиите от страна на съветниците не са за заяждане, а по-скоро градивни, а измежду тях царува същинска народна власт – всеки гласоподава съгласно личните си убеждения, без значение каква е позицията на политическата група. 

Кметът Иван Кичев изясни пред съветниците, че всеки един план ще бъде координиран с тях и тяхното мнение взето под внимание. Това се прави за бистрота. А още през днешния ден показа един от тях, който е на Държавен фонд „ Земеделие “ – санирането на постройката на Общината. Той е завещан от миналата администрация на Иван Жабов и е на стойност близо 1 млн. лева Екипът на новия кмет, в частност основния проектант, обаче има съображения по отношение на създаването. Срокът е до 13 януари. Дотогава съветниците и Общината би трябвало да вземат решение дали да сключат контракт. 

Какви са съображенията за плана, с кои проблеми Иван Кичев към този момент се е захванал, почнал ли е обещаната проверка на Общината – отговорите очаквайте в извънредно изявление за Флагман.бг! 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР