Общинският съвет прие бюджета на Пловдив за 2024 г., стана

...
Общинският съвет прие бюджета на Пловдив за 2024 г., стана
Коментари Харесай

Общинският съвет прие бюджета на Пловдив за 2024 г.

Общинският съвет одобри бюджета на Пловдив за 2024 година, стана ясно от обява на формалната страница на Община Пловдив във Facebook

С 31 гласа „ за “ Общинският съвет утвърди бюджета на Пловдив за 2024 година

Преди гласуването кметът на Пловдив прикани общинските съветници да поддържат финансовата рамка на Пловдив.

„ Бюджет 2024 година е уравновесен и реален, това е бюджетът на пловдивчани. Той е изработен по подобен метод, че да обезпечи равномерен преход от предишния към сегашния мандат. Чака ни още доста работа, с цел да създадем Пловдив още по-приветлив, съвременен и прелъстителен. Моля да подкрепите финансовия проект в името на развиването на града ни “, моли.

Той добави, че фокусът на администрацията е ориентиран към финансова стабилизация на Община Пловдив.

В началото на съвещанието заместник-кметът по финанси и икономически действия Женя Петкова показа главните параметри на бюджета на Пловдив. Финансовата рамка е в размер на 683 918 800 лв.. 383 772 473 лв. от тях са приходите от действия, делегирани от страната и 300 146 327 лв. - от локални действия.

„ Бюджетът за 2024 година следва да завърши поетите финансови задължения от предходния мандат и да постави основата на новото начало. Той планува дотъкмяване на инфраструктурни планове от предишния мандат и огромни вложения в просветителна, културна и обществената инфраструктура, развиване и благоустройство на кварталите, възстановяване на чистотата в града, планиране на паркове, зелени пространства, поливни системи и обогатяване на културния календар “, уточни Женя Петкова.

Тя означи, че се залагат с 24 000 000 лв. по-малко локални доходи, на база разбор на плановете от предходната година, когато Общината е събрала лични доходи за 213 млн лв. - с близо 78 млн лв. по-малко от плануваните. 

„ След оптимизация на приходосъбирането, събраните доходи за януари 2024 година са с 1 милион повече в съпоставяне със същия интервал за предходната година “, посочи заместник-кметът по финанси и икономически действия.

Капиталовата стратегия на Община Пловдив възлиза на 123 375 273 лв..

Със средствата ще бъдат завършени значими инфраструктурни планове, стартирали в предходния мандат.

Сред тях са „ Модър-Царевец “, бул. „ Хаджи Димитър “, ул. „ Владая “, Голямоконарско шосе, „ Кукленско шосе “, бул. „ Северен “, Дондуковата градина, плувният комплекс с 50-метров басейн в парк „ Отдих и просвета “, стадионите „ Христо Ботев “ и „ Локомотив “, постройката на Хуманитарната гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “, ДГ „ Майчина грижа “, ДГ „ 8-ми март “, детска ясла и детска кухня в квартал „ Съдийски “, СУ „ Константин Величков “, спортният комплекс на езиковите гимназии, зоната към Художествената изложба на ул. „ Съборна “ и реституция на фасадата на филиала на Етнографския музей и други.

Със средства от страната в размер на 100 млн лева ще се построяват стадион „ Локомотив “, стадион „ Христо Ботев “, Голямоконарско шосе, нова улична мрежа със свързваща инфраструктура в регион „ Тракия “, очакван е главен ремонт и благоустрояване на кино „ Космос “, реорганизация на ул. „ Славянска “, на ул. „ Генерал Колев “.

Най-много разноски - 41%, са планувани за сферата на образованието, а 22 на 100 - за строителство, благоустройство и комунално строителство.

Местните налози и такси няма да се усилват, само че ще има актуализация на таксите за механически услуги, административни такси, ръководство на общинско имущество, позволения за градеж.

„ Благодаря на всички за градивната работа и за поддръжката. Бюджетът на Пловдив основава и поддържа обществените услуги, усъвършенства качеството на живот на жителите. Ще поставим старания да приключим всички значими инфраструктурни обекти и да стартираме нови, да усвоим повече евросредства и да създадем най-хубавото за Пловдив “, обърна се към общинските съветници кметът.



Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР