Общинският съвет на Букурещ ще отпусне средства за реставрацията на

...
Общинският съвет на Букурещ ще отпусне средства за реставрацията на
Коментари Харесай

Добра новина от Букурещ – ще реставрират Солаковия хан, приютявал Левски, Ботев и Каравелов

Общинският съвет на Букурещ ще отпусне средства за реставрацията на Солаковия хан – историческа постройка, обвързвана с българската общественост. Решението беше взето на съвещание през днешния ден, заяви Аджерпрес.

Става дума за план, ориентиран към обезпечаване, опазване и отбрана на историческия монумент на улица „ Каля Мошилор “№ 134. Общата му стойност е 8,2 милиона леи, а продължителността на осъществяването се прави оценка на 16 месеца. (едно евро се разменя за 4,95 румънски леи).

Консервационните работи ще стартират допустимо най-скоро. Солаковият хан е в листата на историческите монументи на община Букурещ и е в напреднала степен на разпад. Строежът се смята за рисков, като се има поради, че е в първи клас на сеизмичен риск.

Точно преди година кметът на Букурещ Никушор Дан даде увещание, че работата по обезопасяването на постройката ще стартира скоро и че финансовите въпроси по отношение на отчуждаването са решени, добавя Българска телеграфна агенция.

Сградата е в напреднала степен на разрушение, има огромна заплаха от сриване и е оценена с първа степен на сеизмична заплаха.

Солаковият хан носи името на двама предприемчиви братя Солакоглу от Свищов. През 1859 година те построяват парцела с комерсиална цел – фабрика за макарони, само че през годините мястото се трансформира в заслон за българските революционери имигранти в Румъния. Именно там, в мелницата на хана в двора, през 1868 година Христо Ботев и Васил Левски претърпяват дружно една извънредно студена зима, а на първия етаж на хана, в печатницата, Любен Каравелов издава вестниците „ Свобода “ и „ Независимост “ и списание „ Знание “.

През Втората международна война, при американска бомбардировка над Букурещ, огромна част от постройката е унищожена. През 1948 година, когато се прави румънската национализация, Солаковият хан става благосъстоятелност на румънската страна. През годините на социализма парцелът е употребен за настаняване на обществено слаби жители, най-вече от ромски генезис и резервира този темперамент до края на 80-те години, когато имало заплаха да бъде съборен от управляващите. Тогавашният български дипломат, русенецът Петр Данаилов, стартира да води договаряния с румънските управляващи за неговото възстановяване и превръщането му в Български културен център. Въпреки че през 1997 година постройката е оповестена за монумент на културата от локално значение, тя продължава да тъне в съсипия. През 2003 година потомците на братята Солакоглу съумяват да си върнат собствеността на парцела, само че той е в окаяно положение.

След като през януари 2019 година част от фасадата и мазилка се срутва, Общината на град Букурещ сезира проверяващите органи и стартира наказателно досъдебно произвеждане. През същата година Общинският съвет приема Решение 214/23.04.2019 година за разкриване на процедура по отчуждаване на сградата-исторически монумент, намираща се на адрес „ Каля Мошилор “ 134, бранш 2, Букурещ, за осъществяване на действия по предпазване. Това значи Солаковият хан да премине от частна благосъстоятелност в владеене на столичната община против сумата от към 5,6 милиона леи, с цел да бъде напълно реставриран и трансфорат в общинско културно пространство. Макар в общинския бюджет за 2020 година да са утвърдени средствата за обезщетение за парцелите, по които тече процедура за отчуждаване, заради рестриктивните мерки и пандемичната конюнктура, парите не са употребявани.

През същата година, след локалните избори през септември, администрацията на града е заменена. Новото ръководство афишира обществено, че спасението на Солаковият хан е приоритет за него. Това е доказано с решение, признато единомислещо на 26 ноември 2021 година от Общинския съвет на Букурещ, с което е отделена сумата от 4,5 милиона леи за експроприацията на парцела.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР