Общинските социални, здрави и образователни структури да се третират като

...
Общинските социални, здрави и образователни структури да се третират като
Коментари Харесай

Училища, болници и социални домове да плащат като битови потребители искат от общините

Общинските обществени, здрави и просветителни структури да се третират като битови консуматори. Тази мярка за справяне с високите сметки за ток предложиха от Националното съдружие на общините. Информацията пред БНР разгласи кметът на Велико Търново Даниел Панов, ръководител на Националното съдружие на общините.

Идеята е предоставена на Министерството на финансите. Според нея общинските структури без администрациите да бъдат третирани като битов консуматор на пазара на електрическа енергия . От общините са създали няколко разновидността на методика, в това число и за обезщетения.
 Диана Ковачева: Центрове за хора в риск затварят порти поради сметките за ток и газ
Диана Ковачева: Центрове за хора в риск затварят порти поради сметките за ток и газ

Няма планувани пари за увеличените заплати

Предстоят и срещи с електроразпределителните сдружения, съобщи кметът на Велико Търново Даниел Панов и ръководител на сдружението на общините.

" Няма някаква изясненост тъкмо по този въпрос по какъв начин ще бъдат обезщетени особено общините, лечебни заведения, детски ясли, детски градини, обществени услуги и още други съставни елементи, които предлагаме като услуги ", изясни Панов.

Общинските администрации сформират проекти за икономии. 1800 улични лампи във Велико Търново са с променено часово време на включване заран и вечер. Предстои подмяната на 1600 осветителни тела с енергоспестяващи. Обмислят се разновидности за уличното осветяване на Южния пътен възел и транспортните входове на Велико Търново от Варна и София.

Изключено е художественото осветяване на над 20 исторически и културни здания. 5% понижение на потреблението на ток се чака с въвеждането на един източник на отопление в газифицираните публични здания във Велико Търново, изясни Панов.

Общините, учебните заведения, детските градини, обществените заведения и всички останали обществени институции са изправени пред нов проблем , обвързван с високите цени на електрическата енергия и горивата и храните.

Заместник-председателят на сдружението на общините и кмет на Троян Донка Михайлова сигнализира, че поради към момента не признатия държавен бюджет за тази година и Закона за обществените финанси, общините нямат пари да платят по-високите сметки за януари в точния момент и в период.

Например, МБАЛ-Ловеч има тройно увеличени сметки за газ, а община Тетевен вкарва нощен режим на уличното осветяване.
 Заради неприет бюджет метрото и електротранспорта в София не могат да си платят сметките за ток
Заради неприет бюджет метрото и електротранспорта в София не могат да си платят сметките за ток

Почти двойно е нарастването на декемврийската сметка

" Народното събрание би трябвало да направи ремонти в Закона за обществените финанси . Ако това не се случи, всеки кмет би трябвало да поеме своята отговорност - да заплати и да бъде осъден, или да не заплати и да сложи под риск естественото действие на общините ", счита Михайлова.

С сходна опасност са всички обществени институции. " Тази седмица от Сдружението имахме две срещи с министъра на финансите и по договарянията за бюджета за 2022 година постигнахме взаимно схващане и доста положителни резултати. Сега чакаме среща и с премиера на която ще упорстват общините упорстват да не бъдат третирани като небитови клиенти наедно с бизнеса на свободния пазар ", добави Михайлова.

" Очакваме за февруари обезщетения в границите на 75% от растежа спрямо миналата година, само че не повече от 250 лева мегаватчас ", добави Донка Михайлова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР