Общинските съветници в София ще гласуват децата и младежи със

...
Общинските съветници в София ще гласуват децата и младежи със
Коментари Харесай

След изчезването на Сашко: София дава проследяващи устройства на децата със СОП


Общинските съветници в София ще гласоподават децата и младежи със специфични просветителни потребности да получават безвъзмездни проследяващи устройства, заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, написа БНР.

Предложението идва след изгубването на Сашко от Перник и желанието за попречване на сходни случаи за в бъдеще. Според Георгиев предлагането ще бъде подкрепено от всички общински съветници.

Гласуването е на следващия ден, а кандидатстването по мярката ще стартира от средата на декември, през първата половината на януари се чака към този момент да има утвърдени заявки, уточни Георгиев.

" Комисията заседава в период от 2 седмици, след постъпване на заявление незабавно се събира и преглежда заявката. Трябва да бъде приложена епикриза, разказани са няколко документа. Процедурата е извънредно опростена. Има изискване претендентите да са жители на столицата, тъй като мярката е финансирана със средства от бюджета на Столична община. Ние сме определили първичен таван от 30 хиляди лева Тук въпросът е дали ще има задоволително искащи. В случай, че има повече – ще увеличим финансирането, тъй като това е мярка, по която няма по какъв начин да се вършат икономии ", изясни той.

Георгиев напомни, че такава стратегия към този момент съществува в София, тя е за възрастни хора с Алцхаймер и деменция. Вече 15 фамилии са се възползвали от програмата. Те употребяват два типа устройства, които са за следене в действително време. Чрез мобилно приложение околните на болния във всеки един миг могат да видят къде се намира той, а също по този начин могат да очертаят безвредна зона, при напускането на която незабавно се получава уведомление. Програмата работи, хората са удовлетворени, означи ръководителят на СОС.

Според него търсенето на проследяващи устройства за деца и младежи ще е доста по-голямо. Над 5000 са единствено децата от аутистичния набор в София, уточни Георгиев. По думите му към този момент е обезпечено закупуването на устройствата, като те са контрактувани на преференциални цени.

Георгиев уточни, че за момента са определени 2 устройства, които да се употребяват от децата. Едното е " интелигентен часовник ", а другото – черно пластмасово квадратче, което наподобява на малко отдалечено – то може да бъде закачено на дреха, изясни той. По думите му батерията на устройствата устоя сред 1 и 2 дни. Родителят може да следи детето в действително време къде се намира детето.

" Новото, което предлагаме с тези устройства, е опцията за наложително позвъняване от родителя към детето, т.е. даже детето да не вдигне, се инициира позвъняване, тъй че на високоговорител се чува какво споделя родителят на детето ", добави Георгиев.

По специфична стратегия в София към този момент стартира и образование на полигон на неопитни водачи за реакция при рискови обстановки на пътя. Програмата е изцяло безвъзмездна. Желаещите могат да се запишат на уеб страницата karambezopasno.com., сподели още гостът.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР