Общинските съветници в София решиха окончателно на мястото на бившия

...
Общинските съветници в София решиха окончателно на мястото на бившия
Коментари Харесай

Окончателно: Бронзовата къща ще заеме временно мястото на мавзолея


Общинските съветници в София взеха решение дефинитивно на мястото на някогашния пантеон краткотрайно да бъде сложена артинсталацията " Бронзовата къща ". Това стана след нескончаем спор с детайли от хорър филмите и идеологически разногласия.

В хода на разискването, извършено в четвъртък, бяха нахвърляни разнообразни хрумвания за празното място площад " Ал. Батенберг " след махането на " Бронзовата къща " – да се издигане монумент на Аспарух или пък да се употребява за краткотрайно излагане на експонати на актуалното изкуство. От администрацията обясниха, че окончателното решение защо да се употребява пространството, заемано в миналото от мавзолея на Георги Димитров, ще се вземе след конкурс.

Символ на европредседателството

Инсталацията " Бронзовата къща " е дело на живеещия в Австрия български художник Пламен Деянофф. Скулптурата-сграда ще е направена от солидни бронзови детайли и ще е висока 14 метра, а основите ѝ ще са с размери 7 на 7 метра.

Столичната община получава предложение от Австрия инсталацията да бъде поставена на мястото на мавзолея като знак на връзката сред двете страни, които през идната година поредно ще ръководят Съвета на Европейски Съюз. За това и скулптурата ще краси София единствено през идната година и след това ще бъде махната.

Изработката на скулптурата се финансира от създателя, Австрия заплаща за превоза, а Столичната община би трябвало да обезпечи пари за фундамента на инсталацията, за защита, осветяване и застраховка. В отчета, с който на съветниците беше препоръчано да одобрят слагането на " Бронзовата къща ", не се показват възможните разноски, които общината би трябвало да направи. Те ще станат ясни в идващите седмици, защото занапред работна група ще набележи ограниченията за реализирането на плана.

Вносителите от ГЕРБ виждат в слагането на " Бронзовата къща " опция в София да се изложи висококачествено модерно изкуство, както и да се предизвика публичен спор какво да се прави за непрекъснато с това свободно място в центъра на града.

Мумии и идеологически разногласия

Основните съперници на " Бронзовата къща " се оказаха съветниците от Българска социалистическа партия. Те категорично обявиха, че няма да разискват идеологии и се концентрираха върху механически съгласно вносителите от ГЕРБ и Реформаторския блок детайлности. Аргументите им да се въздържат при гласуването бяха, че творбата не е определена след конкурс, не е посочено по какъв начин е определено тъкмо това " знаково място, натоварено с толкоз история ", няма мнение от Министерството на културата, не е ясно какъв е статутът на инсталацията и нужни ли са за слагането ѝ строителни или други разрешителни.

Социалистите се оповестиха и срещу неналичието на финансови планове за разноските на общината. " Несериозно е да се твърди, че инсталацията може да се употребява за концерти или театрални постановки. Тя ще е 49 кв. метра. Как там ще се провеждат такива събития?! ", сподели Милка Христова от Българска социалистическа партия. Съпартиецът ѝ Калоян Паргов пък попита за какво единствено тази творба ще се охранява със средства на общината и изиска това да важи за всички монументи в София, правейки косвено отпратка към паметника на Съветската войска, който постоянно осъмва изрисуван с багра.

От ГЕРБ и Реформаторския блок видяха в рецензиите на Българска социалистическа партия опит да осуетят смяната на предназначението на мястото на взривения пантеон на Георги Димитров, а в изявленията им доминираха препратки към времето на социализма.

" Това място може и да е знаково за вас и да желаете да си казвате молитвите към мумията там " , отговори Орлин Иванов от ГЕРБ. " Мумиите няма да дойдат " , отговори му Калоян Паргов от Българска социалистическа партия и предложи инсталацията да се преименува на " Бронзовия пантеон ". Иванов продължи с хорър детайлите: " Не знам дали не ходите нощем там да се молите тази мумия да се върне. Може би с сътрудниците от Реформаторския блок би трябвало да отидем със сребро и светена вода, с цел да не се върне в никакъв случай " .

" Като ви слушах, си спомних за времето, когато художествено-творческите препоръки са обсъждали творбите на изкуството. Повечето от тях не са били одобрявани ", обърна се към Българска социалистическа партия и Николай Стойнев от ГЕРБ. " Когато се споделя, че не става въпрос за идеология, става въпрос тъкмо за идеология " , добави Борислав Борисов от Реформаторския блок.

" Не строим нуклеарна централа, че да има такава пристрастеност в изявленията на съветниците от Българска социалистическа партия. Ако в Берлин бяха създали конкурс кой да опакова Райхстага, несъмнено нямаше да го завоюва Кристо, а някоя компания с по-ниска цена ", включи се в отбраната на предлагането и Трайчо Трайков от Реформаторския блок. Той пресметна, че по груби сметки осветлението на " Бронзовата къща " ще коства по 15 лв. дневно и добави, че " творбата е доста на място тук и в този момент ". Трайков употребява мотива още веднъж да изиска премахването на паметника на Съветската войска.

Много актьори желаят да " забодат нещо там "

От дума на дума социалистите предложиха на мястото на мавзолея да бъде повдигнат паметник на създателя на българската страна Хан Аспарух, който да размени демонтирани монумент " 1300 години България " , на чието място пред НДК ще бъде възобновен Войнишкия мемориал на Първи пехотен Софийски полк и Шести пехотен Търновски полк. Лъвът от мемориала към този момент беше върнат там.

" За година и половина се изредиха много скулптори и актьори, които желаят да забодат нещо, което са произвели на мястото на мавзолея " , разяснява предлагането на Българска социалистическа партия основният проектант Здравко Здравков. Той добави, че окончателното решение за ориста на това място ще бъде взето, откакто завърши състезанието за визия на площада. По него сега има дело и е спрян.

" Тази артинсталация предизвика мисленето за това какво да вършим на това място. А до момента в който тече състезанието там ще стои една артинсталация, а не бетон ", разяснява Здравков. Според него в столицата би трябвало да бъде обособено място за излагане на модерно изкуство и това може да е мястото на " Бронзовата къща " или друго уместно пространство.

Здравков уточни, че занапред ще се създава планът за фундамента на инсталацията. За задачата трябвало да се разкърти бетонът на мястото на мавзолея и да се види какво има изпод. Тогава можело да се каже и какъв брой ще коства слагането на " Бронзовата къща ". Той добави, че към този момент е импортирано искане за мнение от Министерството на културата и имало индикации, че ще е позитивно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР