Общинските съветници в София гласуваха окончателно връщането на картата за

...
Общинските съветници в София гласуваха окончателно връщането на картата за
Коментари Харесай

Окончателно: Върнаха картата за една линия за градски транспорт в София 

Общинските съветници в София гласоподаваха дефинитивно връщането на картата за една линия в столичния градски превоз . Припомняме, че месечната карта за една линия отпадна с влизането на новата тарифна политика от началото на годината. Това обаче провокира вълна от неодобрение измежду столичани, за които тази карта е била най-удобна. В последна сметка ръководителят на общинския съвет Георги Георгиев предложи картата да бъде върната. 

„ Центъра за градска подвижност няма да разяснява решенията на Общинския съвет, нашата работа е да ги изпълняваме “. Това съобщи изп.-директор на Центъра за градска подвижност Димитър Дилчев . По думите му ЦГМ ще възобнови от 15 март продажбата на картите за една линия в този тип, в който са планувани в наредбата. 

След рестарта на продажбите поименната месечна карта за една линия отново ще коства 23 лв., а неперсонализираната – 28 лева Поименната месечна карта за метро още веднъж ще се продава за 35 лева, а неперсонализираната – за 42 лева Възстановя се и продажбата на персоналната ученическа месечна карта за една линия против 9 лева. 

„ Картата за една линия се ползваше приблизително /за наземен превоз, възпитаници и студенти/ от към 35 хиляди души на месец, което съставлява малко над 3% от всички пътувания на територията на Столичната община “, посочи Дилчев.. 

Той обясни, че задачата на тази тарифна политика е била да насочи хората към трайно прилагане на градския превоз и към закупуване на дълготрайни транспортни документи. „ В това отношение тарифната политика съумя. Само за четири месеца – от септември до края на предходната година бяха продадени толкоз годишни карти, що се касае за цялата предходна година “, регистрира той. 

Дилчев заключи: „ Връщането на картата за една линия няма да докара до избран доход, който ЦГМ очакваше след въвеждане на новата тарифна политика. Това е политическо решение, тъй че Центъра за градска подвижност ще се съобрази с него “. 

На съвещанието през днешния ден съветът утвърждава и по-ниските цени на някои от транспортните документи , които бяха заложени в решение на Министерския съвет. Те влязоха в действие от първи февруари и ще важат до края на годината: 

Учениците в дневна форма на образование , навършили 10 години, както и студенти – постоянно образование и докторанти, от 1 февруари в София пътуват с карта за 15 лв. на месец

Децата до 10 години пътуват гратис с карта за гратис пътешестване и билет за нула лв. за междуградски превоз. 

За интервала от 1 февруари до 31 декември 2023 година цената на годишната карта за всички линии е 180 лв.. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР