Общинските съветници в Камено дадоха съгласието си за проучване на

...
Общинските съветници в Камено дадоха съгласието си за проучване на
Коментари Харесай

Идеята за полети над бургаските езера става все по-реална

Общинските съветници в Камено дадоха единодушието си за изследване на опцията да се осъществя проектa за водна летателна площадка на язовир „ Мандра “. Това може да стане посредством обществено частно партньорство. Идеята е на българо-италианския център " Да Винчи ". Вече няколко години неговият ръководител Иво Барзов се пробва да я направи действителност, с цел да се правят полети на хидроплани над бургаските езера. Темата се развива и създава сполучливо и решението на общинските съветници от Камено е следващата стъпка в тази посока.
Почерпен е опитът на италианския аероклуб „ Комо “, който реализира такива полети над едноименното езеро и развива сполучлива активност от доста години.
Ако концепцията стане действителност, в Бургаски район ще се реализират полети на въздухоплавателни средства от вида „ хидроплани “ и безпилотни летателни апарати „ дронове “. Освен интереса на туристите се чака и локалните хора да се възползват от атракцията. Според Иво Барзов тя може да помогне на развиването на язовир " Мандра " като атрактивна зона за спорт и отмора. За Actualno.com той сподели още: “Самото езеро дава неповторими благоприятни условия за това, само че те към момента не се употребяват. Подобна процедура има в доста страни, тъй като езерата са една естествена даденост, капацитет, който би трябвало да оказва помощ в разнообразни насоки на хората, които живеят наоколо. Засега, зоната към езерото " Мндра " не се употребява пълноценно “.
Оказа се, че има локален опит при сглобяването на хидроплани вида амфибия SeaRey, който е пробван на бургаските езера. От няколко години въздухоплавателното средство лети на езерото Мичигън в Съединени американски щати.

Иво Барзов добява още, че концепцията е, подобен аероплан още веднъж да се сглобява тук: " Ако нашият план се развие и има финансиране, ще се кандидатства за пазаруване на този вид аероплан. Той ще се сглоби тук и ще се употребява за полети над езерата. Това ще способства и за откриването на нови работни места “.
Предстои среща на представители от център " Да Винчи " с Чезаре Баи от аероклуба в Комо, който е един от консултантите на начинанието. На нея ще се обсъдят новите моменти и бъдещето на полетите с хидроплани над бургаските езера.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР