Общинските съветници трябва да са наясно с дисбаланса на публична

...
Общинските съветници трябва да са наясно с дисбаланса на публична
Коментари Харесай

От 2012 г. в София знаят за дисбаланса на публична инфраструктура, но скоро промени не се предвиждат

Общинските съветници би трябвало да са наясно с несъответствието на обществена инфраструктура от 2012 г ., когато общинското сдружение " София проект " направи разбор. Това сподели пред Българска национална телевизия арх. Любо Георгиев , някогашен шеф на това общинско сдружение, а в този момент ръководител на " Сдружение за градски политики " .

Повод за думите му е презастрояването в разнообразни столични квартали. Бе показар репортаж от построяването на блок в непосредствена непосредственост до метростанция в столичния кв. " Дружба ". Строежът е легален , само че живущите се тормозят за незадоволителното разстояние от метростанцията, неналичието на зеленина и на обществена инфраструктура.

Според ръководителя на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика в Столичния общински съвет Ивайло Петков анализът на обществената инфраструктура е налице, само че мярка за решение на описаните проблеми няма. Експертната работа би трябвало да се свърши от сдружението , сподели той.

По думите на общинския консултант от Демократична България Борис Милчев , който е дълготраен чиновник на НАГ, Милчев е и някогашен зам.-министър на районното развиване (1997 - 2001 г.) общината се отхвърли до края на мандата 2023 година да прави промени в общия организационен проект и да взема ограничения. " Ако им възложим (задачи да балансират обществената инфраструктура - б.р.), те би трябвало да ги осъществят. Ние ще им възложим. Какъв ще бъде механизмът неговата годност е 50 година, а ние виждаме проблеми на 20-ата година, сподели той.

Това е развой, градостроителят би трябвало да мисли за години напред. В последните 10-15 година доста периоди се пропуснаха. Живущите стачкуват против основаване на детска градина. Липсата на стратегия за налагане на Общ устройствен план е проблем, изясни Милчев.

От известно време виждаме резултатите на Общия организационен проект (ОУП). Опитваме се да решим въпроса с презастрояване - функционалния микс и салдото със обществената инфраструктура. Да създадем механизъм, който да направи вероятен този микс. Предстои да бъде възложен на спор в Комисията по архитектура и градоустройство. Презастрояването е налице, сподели Ивайло Петков, който е ръководител на тази комисия .

Според Милчев, доникъде и края на 2021 година се говореше, че този мандат няма да се променя Общ устройствен план и няма да се преглеждат промени. Липсва и храброст, и запас за това изменение. В системата на използване на този проект да бъдат признати правила от Министерския съвет, сподели Милчев.

Той даде образец, че през 2001 година е имало 12 дка за детски градина, в този момент са останали едвам 4 дка за детска градина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР