Общинските съветници от групата на „БСП за България“ внесоха 3

...
Общинските съветници от групата на „БСП за България“ внесоха 3
Коментари Харесай

БСП – София обжалва решенията за издигане на украинското знаме на сградата на СО и именуването на пространства на „Героите на Украйна и „Борис Немцов“

Общинските съветници от групата на „ Българска социалистическа партия за България “ внесоха 3 тъжби до регионалния шеф на София град с искане да бъдат върнати за ново разискване решенията на Столичния общински съвет за издигането на знамето на Украйна на постройката на Столична община и именуването на пространства на „ Героите на Украйна “ и „ Борис Немцов “.

Според общинските съветници от Българска социалистическа партия решението за издигането на знамето на Украйна е незаконосъобразно и постановено в несъгласие с материалноправните правила - Закона за държавния протокол и Правилника за използване на закона на държавния протокол, които са съответстващите нормативни документи, които категорично уреждат случаите издигането на националните знамена на непознати страни на публични здания в Република България.

„ В Правилника за държавния протокол не е налице и не е планувана догадка, при която народен байрак на непозната страна, в тази ситуация Украйна, да бъде повдигнат на постройката на общинска администрация, в тази ситуация Столична община и то за неустановен по дълготрайност период „ до преустановяване на войната”, се аргументират вносителите на жалбата.

Посочените законови учредения в решението на СОС не обосновават законосъобразността му. Те касаят мястото на националното знаме на Република България, когато то се издига дружно със знаме на друга страна, само че не допускат и не основават съображение това да се случва на постройката на общинска администрация, в тази ситуация тази на Столична община на „ Московска” № 33.

Във втората тъжба се нападна решението за именуването с „ Героите на Украйна “ на част от територия, тъй като тя попада по Подробен устройствен план и по кадастрална карта в два обособени парцела. Част от тази територия е по границата на оградата на съветското посолство и попада в терена, предназначен за „ Посолство на Съюз на съветските социалистически републики “, устройствена зона „ за обекти на сигурността и защитата “, а останалата част попада в парцел – обществена общинска благосъстоятелност с отреждане за „ първостепенна улица “. Ето за какво тази територия не може да се обособи към сегашния миг като „ независим обект “ без изменение на проектите и е с предопределение по Общ устройствен план, недопускащо осъществяване на мероприятието.

Също по този начин социалистите показват, че съгласувателният режим с районния кмет на предложенията за именуване, е наложителен детайл както за преписките, формирани по оферти на жителите, по този начин и за отчетите на кметовете и общинските съветници. В отчетите за именуване на пространства с „ Героите на Украйна “ и „ Борис Немцов “ неналичието на координиране с кмета на регион „ Изгрев “ и неналичието на скици на „ обектите “ води до незаконност на решенията.

Жалбите се базират и на нормативния акт - Наредба, според която имената на общинските обекти са отдадени на хора, събития и достижения с принос за международното и националното развиване и за развиването на гр. София. Те показват признателността на столичани към тяхното дело и значителност. „ Видно от цитираната наредба, при именуването от една страна следва да се регистрира приносът на носителите на имената към международното, националното и локалното развиване, който се мери през призмата на историческото време и от друга по неоспорим метод да сплотява обществото. Нито един от двата детайла не е налице в сегашния случай “, безапелационни са от Българска социалистическа партия – София във връзка с „ Героите на Украйна “.

Относно именуването на пространство на „ Борис Немцов “ социалистите означават, че в отчета не са приведени никакви доводи за приноса на Немцов към националното развиване и към развиването на гр. София и това е в несъгласие нормативната база. Освен това е нарушен правилото на взаимност при именуване на нови обекти в столицата с имена с небългарски генезис. По преписката няма данни за използване на този принцип в Москва.

Според общинските съветници и трите решения не са законосъобразно стимулирани, тъй като посочените в тях претекстове са с блестящо изразена политическа багра и провокативност. С взетите решения се насочва обръщение за разделяне и провокация към тази част от обществото, която не приема сходни ограничения, които трайно утежняват връзките ни с Русия. Подобни дейности на орган на локално самоуправление са освен неприемливи, само че както рискови за обществения мир, по този начин и с непредвидими публични последствия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР