Общинските съветници от БСП и Възраждане в София внесоха в

...
Общинските съветници от БСП и Възраждане в София внесоха в
Коментари Харесай

БСП иска референдум за Паметника на Съветската армия

Общинските съветници от Българска социалистическа партия и " Възраждане " в София внесоха в Столичния общинския съвет отчет с искане за референдум по отношение на демонтажа на Паметника на Съветската войска. Искането им е и за анулация на решението на СОС за разрушаването на монумента. От Българска социалистическа партия са сезирали всички виновни институции за противозаконните дейности на страната.
Референдумът е с запитване дали столичани желаят монументът да остане на мястото си, съобщи водачът на столичните социалисти и ръководител на групата на Българска социалистическа партия в СОС Иван Таков.
Той изиска да разбере къде е разрешението за градеж, къде е планът за реорганизация и реституция, координиран с Министерството на културата и виновните институции, както и къде е проектът за сигурност и здраве. По думите му по днешна оценка паметникът коства над 20 млн. лева, като те са били събирани с дарения от българи. " С какво ще бъде сменен, като бъде отстранен, с следващата безумна арт апаратура от Али експрес? ", запита Таков. Той посочи, че в случай че страната не си извърши отговорностите и продължи да прави престъпления, те ще продължат с гражданските си митинги.
Вчера социалистите от общинския съвет е трябвало да имат поредна среща с представители на ПП-ДБ-СС. " Българска социалистическа партия като гласа на разсъдъка в СОС казахме, че за положителното на града и софиянци, ще водим диалози по цели и политики и започнахме такива, имахме и някакъв прогрес. Това го направихме, тъй като чухме високопарните поръчки, че новите ръководещи ще демонтират модела на ГЕРБ в Столичната община. Вместо това демонтират паметта и културно-историческото завещание на София, което ние казахме, че е голяма алена линия ", добави той. Таков посочи, че точно Българска социалистическа партия са отменили срещата си с ПП-ДБ-СС и заподозря, че в понеделник ГЕРБ и ПП-ДБ-СС евентуално ще създадат сглобка и на локално равнище. Тогава би трябвало да бъде следващия избор на ръководител на СОС.
Депутатите от Българска социалистическа партия са внесли в деловодството на Народно събрание искане за чуване още през днешния ден на министъра на културата, на министъра на районното развиване и благоустройството, както и на шефа на Държавната организация за метрологичен и механически контрол по отношение на демонтажа на Паметника на Съветската войска. Народният представител Георги Свиленски напомни, че ден по-рано министър председателят Николай Денков е поел ангажимент още през вчерашния ден да им бъде предоставена цялата документи по случая със събарянето на монумента. До обяд обаче това не бе направено.
Продължават и мненията на социалисти във връзка дейностите против паметника. " Демонтажът на Паметника на Съветската войска е пренебрежение към историята. Историята няма вярна страна, просто би трябвало да я почитаме ", съобщи проф. Искра Баева. Само разрушавам. След като мавзолеят толкоз пречеше, какво е направено там, има единствено изпочупени плочи, сподели още Искра Баева. Срам ме е, че не може да спрем варварските дейности, добави някогашният общински консултант от Българска социалистическа партия Борис Цветков.
" Историята е спорна и това образува две полярни отзиви за този монумент. Но огромна част от обществото е и безразлично, коментира  конституционният арбитър проф. Янаки Стоилов във връзка разногласията. Според него най-лошото е заличаването на паметта и късането на страници от нашата история.
Снощи бе проведен нов митинг пред монумента в неговата отбрана.  
ДУМА напомня, че вечерта във вторник с флекс бе отрязана най-високата фигура на паметника - ръка с автомат на руски боец.
От изявление на регионалния шеф на София Вяра Тодева стана ясно, че Паметникът на руската войска е бил благосъстоятелност на Министерството на културата, преди да бъде трансфериран на софийската регионална администрация, и от ведомството не са полагали никакви грижи за него. Според нея демонтажът и преместването на фигурите ще костват 260 хиляди лв., като в тази сума не влизали дейностите по реституция. Парите са обезпечени с разпореждане на Министерски съвет от 8 декември. Според Тодева задачата е до Коледа да бъдат преместени фигурите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР