Общинските съветници от БСП и от Възраждане в София внасят

...
Общинските съветници от БСП и от Възраждане в София внасят
Коментари Харесай

БСП и Възраждане искат референдум за връщане на Паметника на съветската армия в София

Общинските съветници от Българска социалистическа партия и от " Възраждане " в София внасят искане за привикване на локален референдум за " възобновяване " на Паметника на руската войска, откакто към този момент стартира дълго чаканият му ремонт с пренасяне на скулптурите от върха на постамента.

Това оповестиха представителите и на социалистите, и на националистите поотделно. Въпреки че дружно - въпреки с разнообразни причини, настояват, че демонтажът се прави в нарушаване на законите. Първите ще сезират Министерството на културата и строителната ревизия - с изказванието, че няма позволение за градеж да премахването на фигурите. Вторите оповестиха, че сезират прокуратурата и с искане да се спрат дейностите, наричайки ги " закононарушение ".

Привечер ще има и митинг по тематиката в Княжевската градина, оповестиха от " Възраждане ".

" Демонтираха паметта и културно-историческото завещание на София ", заявява Иван Таков от социалистите. И попита " това ли желаеме да виждаме в центъра на София - тоалетни и цаца " - тъй като това в този момент имало на мястото на Мавзолея на някогашния социалистически водач Георги Димитров, който беше съборен в края на 90-те години на предишния век.

Столичният общински съвет кардинално няма отношение към преместването на паметника - той " предложи " това да се случи с решение, взето едвам в края на предходния мандат. Монументът се издига върху терен, който е държавна, а не общинска благосъстоятелност. Затова заповедта за ремонт и бъдеща реституция на скулптурите е на регионалния шеф на София Вяра Тодева. Дейностите са в нейните пълномощия, откакто Министерският съвет деактува терена в Княжеската градина.

Неотдавна редица институции излязоха с наставление, че фигурите могат да бъдат рискови, тъй като не са поддържани от слагането им преди 70 години. Предстои социална поръчка за реституция на скулптурите и търсене на терен къде да бъдат сложени, като една от вариантите беше Музеят на социалистическото изкуство. Там са свалената комунистическа петолъчка от постройката на някогашния Партиен дом - в този момент дом на Народното събрание, монументи на Ленин, Георги Димитров и др.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР