Общинските съвети ще могат да взимат решения с по-малък кворум,

...
Общинските съвети ще могат да взимат решения с по-малък кворум,
Коментари Харесай

Общинските съвети ще могат да взимат решения с по-малък кворум

Общинските препоръки ще могат да взимат решения с по-малък кворум, откакто Народното събрание промени Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. В алинея 27 от закона бе дописано, че повече от половината от общия брой на съветниците е налице, когато броят на присъстващите на съвещанието общински съветници е по-голям от останалата част от общия брой на съветниците. Бе дописано и че решенията на локалните парламенти ще се считат за признати с болшинство от " повече от половината от присъстващите съветници, когато броят на гласувалите " за " е по-голям от останалата част от присъстващите на съвещанието съветници ".

В в този момент настоящия закон написа единствено, че решенията на общинския съвет " се вземат с болшинство повече от половината от общия брой на съветниците с очевидно гласоподаване ".

Един от претекстовете на вносителите е, че разнообразни съдилища са тълкували това изречение по друг метод, което е водело до анулация на решения на общински препоръки. В отчета към законопроекта е даден образец, че съд е приел, че при общински съвет от 11 души половината съветници са 5,5 и е нужен още един глас, което прави 6,5. При закръгляне съдът е решил, че в този случай " повече от половината " от 11 гласа са 7.

Вносители на измененията са Искрен Веселинов от " Обединени патриоти " и депутати от всички парламентарни партии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР