Общинските съвети да може да освобождават от такса за битови

...
Общинските съвети да може да освобождават от такса за битови
Коментари Харесай

Общините ще опрощават такса смет на фирмите заради коронавируса

Общинските препоръки да може да освобождават от такса за битови боклуци за услугата по сметосъбиране и сметоизвозване за избран интервал от 2020 година тези предприятия, които в резултат на изключителното състояние, са прекратили стопанската си активност.

Тази смяна в Закона за локалните налози и такси оферират депутати от ГЕРБ. Законовото изменение към този момент е импортирано в Народното събрание. За да употребяват облекчението компаниите ще би трябвало да потвърдят с финансови и други документи, че са прекратили активност краткотрайно след оповестяването на изключително състояние болести пандемията на 13 март т.г.

Законовият текст обаче по никакъв метод не подсигурява, че общинските препоръки ще гласоподават анулация на част от такса боклук за бизнеса, спрял работа поради рестриктивните мерки на изключителното състояние. Новата наредба само дава сходна опция, само че не задължава общините да създадат това. И в този момент законът разрешава притежатели на недвижими парцели да не заплаща такса боклук, в случай че до 31 декември на миналата година заявяват пред общината, че не ги населяват. На доста места обаче общинските препоръки не са се съобразили с това облекчение и са дали своят вот цялостен размер на такса боклук в тези случаи.

Освен това не е ясно по какъв начин ще бъдат овъзмездени тези компании, които макар финансовите усложнения към този момент са платили цялостния размер на такса боклук, с цел да употребяват 5% отстъпка. Заради пандемията срокът за заплащане на първата вноска на такса боклук бе преместен от 30 април на 30 юни. Па закон идващите вноски са до 30 септември и 30 ноември.

С друга смяна в Закона за локалните налози и такси се отстранява задължението да се показва в общината уверение за предаване за разкоплетковане на транспортно средство след преустановяване на регистрацията му. Причината е, че общините имат автоматизиран достъп до данните от регистъра на пътните транспортни средства на Министерство на вътрешните работи.

В същото време в предходните и заключителни разпореждания на закона за местите налози и такси се оферират промени в различен закон - за придвижване по пътищата.

С тях се цели да се спре заобикалянето на заплащане на локален налог при продажба да транспортно средство. Общините заявяват, че доста постоянно при продажба да първокласни коли или камиони притежателите им първо приключват регистрацията им. Така се икономисва заплащането на данъка.

Затова в този момент ГЕРБ предлага да се регламентира в закона, че купувачът на МПС, което е имало най-малко една регистрация в страната, би трябвало да показа в КАТ за новата регистрацията публикуван или удостоверен от общината документ за заплатен налог за придобиване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР