Общинските и държавните имоти следва - по конституция и по

...
Общинските и държавните имоти следва - по конституция и по
Коментари Харесай

Съдът окончателно реши: Дивото къмпингуване в България не е незаконно

Общинските и държавните парцели следва - по конституция и по закон - да бъдат налични за всяко лице, намиращо се на територията на Република България като жител, като посетител или под друга даваща му право на престояване правна форма. Тези права не могат и не следва да бъдат ограничавани по какъвто и да е метод, с изключение на във връзка отбрана на значими държавни или публични ползи по отношение на използването, стопанисването и опазването на съответен обект или територия.

Това показва Върховният административен съд в решението си по делото за къмпингуването на Карадере.

През 2015 година Административният съд във Варна анулира възбраната за къмпингуване отвън туристическите обекти, само че Общинският съвет в град Бяла апелира. Така се стигна до решението на Върховен административен съд, което е дефинитивно и не предстои на обжалване.

" Всичко това е във връзка наредбата, която община Бяла одобри през 2015 година и се опита да забрани къмпирането на Карадере. Виктор Хари и Мария Щурова я апелираха в съда. Благодарим на юрист Адриан Илиев, който ги представляваше и води делата безплатно! Наредбата е дефинитивно анулирана ", разяснява във Фейсбук групата " Да спасим Карадере " Люба Батембергска.

" Върховният административен съд дефинитивно сподели, че в законодателството няма възбрана за диво къмпиране и за разполагане на палатки и каравани отвън къмпингите ", показва още Батембергска.

Представителят на Върховна административна прокуратура също е счел, че жалбите на община Бяла са неоснователни, а оспореното решение следва да се удостовери като вярно, съобразено със събраните по делото доказателства, написа в окончателното решение на Върховен административен съд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР