Общинските и държавните болници да престанат да бъдат търговски дружества,

...
Общинските и държавните болници да престанат да бъдат търговски дружества,
Коментари Харесай

Бъдещата коалиция премахва статута на болниците като търговски дружества

Общинските и държавните лечебни заведения да престанат да бъдат търговски сдружения, а клиничните пътеки да бъдат вероятно сменени от диагностично-свързани групи, въпреки и в началото пилотно - за това се договориха четирите договарящи партии, които се чака да се схванат за болшинство и държавно управление, и да го скрепят с подписите си под съдружно съглашение.

Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България и " Продължаваме промяната " се схванаха да стартира подготовка за промяна на статута на държавните и общинските лечебни заведения след разбор, като крайната цел е да престанат да бъдат търговски сдружения. Управленски кадър в едно лечебно заведение няма да има право да е негов притежател или да заема по едно и също време и управнически пост в друга лечебна конструкция. Работещите в тези лечебни заведения ще имат най-много един контракт с Националната здравноосигурителна каса, записаха още представителите на партиите.

" Парите изтичат, освен тъй като лечебните заведения са търговски сдружения, а тъй като няма надзор, сподели Асен Василев от " Продължаваме Промяната ", който водеше договарянията в бранша. " Когато се трансформира моделът на ръководство, да не стопираме единствено с смяна в статута ", настоя той.

Съгласие бе реализирано и по отношение на:

- огромна осведомителна акция за имунизиране, само че имунизирането против COVID-19 да остане като непринуден акт

- разбор за промяна на модела на финансиране на педиатричните, инфекциозните структури и тези в мъчно наличните региони

- законодателни промени за повишение на успеваемостта на етичните комисии

- въвеждане на методични управления за лекуване и диагностика с нужните законодателни начинания

- дейно превръщане на организацията за медицински контрол

- медикаментите за деца до 14-годишна възраст за остри болести да се заплащат на 95 % от НЗОК, само че с ясни ясни контролни механизми и едвам след въвеждането на електронното досие

- създаване на национална детска болница след осъществяване на разбор

- усъвършенстване на броя на леглата и фрагментите в лечебните заведения след законови промени

- до 1 час пациентът да бъде превозен от колата за спешна помощ до болничното заведение след оптимизация на националната система за " Спешна помощ " с краен период юни 2022

Преговарящите реализираха единодушие още и да се облекчи достъпът до медикаменти, до медицински произведения, до консумативи и лечебни храни за хората, страдащи от социално-значими или редки заболявания.

Между базовото възнаграждение на заплати и бонуси да има минимално и оптимално съответствие в лечебните заведения, работещи с публичен запас, е друго значимо предложение, към което също се сплотиха всички.

" Идеята е всички огромни решения да минават през подобен вид разискване ", сподели в умозаключение Асен Василев. Представителите на Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ бяха единомислещи, че за сходна промяна ще е нужен огромен спомагателен финансов запас. " Една от аргументите аз да повеждам тази сесия е тъкмо тъй като мога да поема този ангажимент - че в случай че аз съм министър на финансите, ще работим интензивно, с цел да се обезпечи всичко това ресурсно. Като първият запас, който би трябвало да намерим, е запас от течове в тази система, който да бъде пренасочен за здравето на хората. Допълнителният запас, който е нужен, ще пристигна от течове в други системи ", предвижда още Василев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР