Общинските фирми няма да превеждат дивиденти в градския бюджет, ако

...
Общинските фирми няма да превеждат дивиденти в градския бюджет, ако
Коментари Харесай

Общината се отказва от дивиденти

Общинските компании няма да превеждат дивиденти в градския бюджет, в случай че имат облага за активността си през предходната година. Предложението е на зам.-кмета Розалин Петков, който припомня, че и през предходните 2014, 2015 и 2016 година комерсиалните сдружения са били освободени от задължението да внасят част от облагата в общинската хазна. В момента общинските компании са 16, от които 15 са здравни заведения и едно - " Инсинератор Пловдив " ЕООД  - беше основано неотдавна за ръководство на инсталацията за изгаряне на болнични боклуци. 

Причините за опрощаване на дивидента са няколко - затрудненото финансиране на лечебната активност в народен мащаб, конкуренцията в сектора и трайната наклонност за утежняване на финансовото положение на лечебните сдружения, показва в претекстовете Розалин  Петков. Болници и поликлиники, завършили 2017 година на облага, ще я влагат за закупуване на инсталация и в поправки. Ако облагата е над 25 000 лв., шефовете ще показват в Общината капиталовите си стратегии.

Балансовите доклади за активността на компаниите през 2017 година ще се преглеждат от комисията, която ще бъде определена в Общинския съвет.  По традиция години наред с най-висока облага е Онкодиспансерът. Но за 2016 година общата загуба на лечебните сдружения беше по-висока от облагата, най-много поради закъсалата финансово Първа градска болница /МБАЛ " Св. Мина " /. И през предходната година ситуацията на това лечебно заведение не беше по никакъв начин розово, макар че Общината  беше превела един милион лв., с цел да погаси задълженията. 

Втора градска болница /МБАЛ " Св. Пантелеймон " / ще е на облага. Според предварителните планове, направени от шефа доцент доктор Петко Недев, лечебното заведение е на плюс с към 300 000 лв.. Общинските ДКЦ-та регистрират сред 1000 и 10 000 лв. облага, само че на загуба години наред работи да вземем за пример Центърът за кожно-венерически заболявания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР