Общински съветници в София предлагат градинките да бъдат прехвърлени на

...
Общински съветници в София предлагат градинките да бъдат прехвърлени на
Коментари Харесай

Може ли междублоковите пространства да бъдат прехвърлени на хората?

Общински съветници в София оферират градинките да бъдат трансферирани на жителите на блоковете към тях, с цел да могат да ги поддържат.

„ Идеята ни е посредством този план да се върне публичния спор в тематиката къде е пресечната точка сред частния и публичния интерес. Има потребност от възстановяване на метода, по който наподобява града ни и напъните на всички посредством това наше предложение могат да бъдат още по-комплексни”, изясни общинският консултант Иван Велков, който е един от вносителите на плана на наредбата пред БТВ.

Той посочи, че това не е нова концепция и такива тези са стартирани още преди 10 години. Според Лорита Радева, ръководител на Комисията по запазване на околната среда в СОС, в направените оферти се касае само и единствено за отговорности, които касаят жителите.

„ Няма механизъм, който да подтиква това тяхно присъединяване и да ги направи сътрудници на общината. С този текст на наредбата ще загубим и досегашната поддръжка, в сравнение с да продължим да я получаваме”, на мнение е Радева. „ Тези текстове повдигат тематиката за връзките в етажната благосъстоятелност. Това е въпрос, който дълго време е мощно неглижиран както в публичния, по този начин и в политическия дневен ред. Всеки мотив за покачване на диалога в тази посока е полезен”, счита Ламбро Попов от Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност.

По думите му и все още хората нямат спънка да не поддържат околоблоковото пространство. Всичко е въпрос на самоорганизация и персонална самодейност. Лорита Радева добави, че общината също е страна в този развой и подкрепя това посредством програмата „ Зелена София”, която съществува от 2011 година и оказва помощ за облагородяване на пространството към блоковете. Предложението занапред би трябвало да бъде подложено на публично разискване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР