Общински съветници предлагат градинките да бъдат прехвърлени на жителите на

...
Общински съветници предлагат градинките да бъдат прехвърлени на жителите на
Коментари Харесай

Може ли междублоковите пространства да бъдат прехвърлени на хората?

Общински съветници оферират градинките да бъдат трансферирани на жителите на блоковете към тях, с цел да могат да ги поддържат.

„ Идеята ни е посредством този план да се върне публичния спор в тематиката къде е пресечната точка сред частния и публичния интерес. Има потребност от възстановяване на метода, по който наподобява града ни и напъните на всички посредством това наше предложение могат да бъдат още по-комплексни”, изясни в „ Тази сутрин” общинският консултант Иван Велков, който е един от вносителите на плана на наредбата.
Ще има ли общ референдум за междублоковите пространства в София? Вече се разисква такава концепция, откакто столичните общинари отхвърлиха допитването против презастрояването на кв. „ Младост ”
Той посочи, че това не е нова концепция и такива тези са стартирани още преди 10 години.

Според Лорита Радева, ръководител на Комисията по запазване на околната среда в СОС, в направените оферти се касае само и единствено за отговорности, които касаят жителите.

„ Няма механизъм, който да подтиква това тяхно присъединяване и да ги направи сътрудници на общината. С този текст на наредбата ще загубим и досегашната поддръжка, в сравнение с да продължим да я получаваме”, на мнение е Радева.

„ Тези текстове повдигат тематиката за връзките в етажната благосъстоятелност. Това е въпрос, който дълго време е мощно неглижиран както в публичния, по този начин и в политическия дневен ред. Всеки мотив за покачване на диалога в тази посока е полезен”, счита Ламбро Попов от Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност.
Доброволци преобразиха площадка в столичния кв. „ Гоце Делчев ” Дълги години междублоковото пространство е затрупано от отпадъци и огромни шубраци
По думите му и все още хората нямат спънка да не поддържат околоблоковото пространство. Всичко е въпрос на самоорганизация и персонална самодейност.

Лорита Радева добави, че общината също е страна в този развой и подкрепя това посредством програмата „ Зелена София”, която съществува от 2011 година и оказва помощ за облагородяване на пространството към блоковете.

Предложението занапред би трябвало да бъде подложено на публично разискване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР