Общински съветници и председатели на общински съвети няма да бъдат

...
Общински съветници и председатели на общински съвети няма да бъдат
Коментари Харесай

Общинските съветници отпадат от контрола на Антикорупционния закон

Общински съветници и ръководители на общински препоръки няма да бъдат проверявани по линия на антикорупционния закон, гласоподаваха депутатите на първо четене с промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.
Отпада наредбата, съгласно която общинските съветници не могат да бъдат еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на директорски, контролен или надзорен съвет на комерсиално сдружение, които имат подписани контракти с общината, предава Defakto.
С смяната, препоръчана от „ Обединени патриоти “ общинските съветници и ръководителите на Оценка за съвместимост отпадат и от инспекциите по антикорупционния закон. Изрично се записва, че за тях няма да налице частен интерес при приемането на бюджета на общината и установяване възнагражденията на кметовете, на ръководителя на общинския съвет и на общинските съветници.
В гласуването не участваха депутатите от Българска социалистическа партия, а от Движение за права и свободи трима депутати се въздържаха. Така на процедура всеки общински консултант, който има компания със подписани контракти с неговата община или с търговски сдружения с общинско присъединяване, няма да има нужда да я закрива.
Депутатите взеха решение още да има опция съвещанията на общинските препоръки да се организират отдалечено, освен по време на изключително състояние. Така общински съветници, сложени под карантина поради вируса, ще могат да вземат участие в съвещанията на общинските препоръки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР