Общински съвет - Пловдив гласува Методика за въвеждане на зони

...
Общински съвет - Пловдив гласува Методика за въвеждане на зони
Коментари Харесай

Пловдив въвежда зони с ниски емисии на вредни вещества


Общински съвет - Пловдив гласоподава Методика за въвеждане на зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции във въздуха, оповестиха от Националната асоциация на ръководителите на общински препоръки в Република България (НАПОС-РБ). Целта е да се понижат нездравословните излъчвания, а методиката е създадена след обширен разбор на положението на атмосферния въздух в града.

Автомобилният превоз и битовото горене за отопление са съществени замърсители, демонстрира анализът. През последните десетилетия, автомобилният парк в Пловдив нараства извънредно бързо, само че делът на колите, които са остарели и като дизайн, и като механически характерности, е забележителен. Това значи нездравословно влияние върху качеството на атмосферния въздух, а отсам и върху опазването на човешкото здраве и околната среда като цяло, показват от НАПОС - Република България.

" Възможностите на Пловдив поради числеността на популацията и градската инфраструктура от дълго време не са в положение да посрещнат провокациите на актуалния метод на живот, макар че локалната власт поставя обилни старания в това направление ", разяснява пред БНР инж. Александър Държиков, ръководител на Общински съвет - Пловдив и член на НАПОС-РБ.

Именно като част от ограниченията за справяне със замърсяването на въздуха методиката планува въвеждане на зона за ниски излъчвания да обгръща центъра на Пловдив, достъпът до която ще бъде неразрешен за  автомобили до избрана екокатегория. Точните граници на зоната ще бъдат избрани с Наредбата за организация на придвижването.

В методиката са препоръчани три разновидността на рестрикции във връзка с колите. Първият вид планува достъп до зоната за ниски излъчвания да бъде неразрешен за бензинови коли с екологична категория Евро 0 и за част от тези с категория Евро 1, както и за дизелови мотори с категории Евро 1, 2 и част от 3. Вторият вид е по-рестриктивен и обгръща бензиновите коли с категории Евро 2 и всички с Евро 3 за дизеловите коли. Последният, трети вид, повтаря като рестрикции втория, само че в допълнение се предлага колите от изброените екокатегории да не мога да минават и по самите пътни артерии, които ще бъдат границата на зоната за ниски излъчвания.

Вторият пакет от ограничения в методиката цели ограничение на праховите частици от битово отопление. Община Пловдив към този момент е подхванала стъпки в тази посока, започвайки замяна на старите уреди за отопление на семействата с нови и екологично чисти.

Към актуалният миг в Република България няма въведени зони за ниски излъчвания, разяснява инж. Държиков. По думите му въвеждането им би трябвало да става посредством разпоредба на общинския съвет, която да регламентира основаването им и реализиране на надзор. Важно е да се означи, че в плануваните ограничения по приоритет " Въздух ", според заключителен вид на Програма " Околна среда " 2021-2027 година,има планувано финансиране и за въвеждане на зони с ниски излъчвания, изясни той.

" Съществена оригиналност в Програма 2021 - 2027 е, че с цел да кандидатства, всяка една община следва да има предварителна планова подготвеност, т.е. при кандидатстване е належащо да има направени публични поръчки за всички действия ", добави инж. Александър Държиков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР